Българският национален отбор по волейбол за мъже претърпя втора загуба при участието си в група 2 на Лигата на нациите в Отава (Канада). След като преди три дни записа поражение с 1:3 от Сърбия, сега тимът на Николай Желязков отстъпи на Германия с 2:3 (20:25, 25:22, 16:25, 25:20, 10:15).

Така „лъвовете“ спечелиха първата си точка в световната надпревара. Тимът ни редуваше отлични изяви с последващи спадове. Селекционерът Желязков извъртя по-голяма част от състава в търсене на оптималния ритъм. Националите се опълчиха максимално на Германия, но в решителния тайбрек не успяха да се противопоставят на съперника.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Първият гейм бе изцяло под диктовката на германците. Те отбелязаха уверен старт и поведоха със 7:3, а след това  го увеличиха на 17:12. Родните национали успяха да намалят до 20:22, но за повече нямаха сили. Съперниците запазиха самообладание, отбелязаха три последователни точки и взеха гейма за 1:0.

България показа промяна в играта си във втората част и стартира мощно, за да поведе първо със 7:3, а след това и с 11:6. Германия обаче успя да изравни за 14:14. Гонитбата в резултата продължи до равенството 22:22. Във важния момент съперникът сгреши и даде точка предимство на нашите 23:22. Единичен блок на Алекс Грозданов увеличи преднината ни, а успешна атака на Мартин Атанасов сложи край на гейма и резултатът в мача стана 1:1.

Родните играчи не запазиха ритъма си, а Германия се окопити. Съперникът и отново започна да диктува темпото и натрупа първоначална преднина. До края инициативата не бе изпусната и немците спечелиха гейма с голяма разлика (25:16).

„Лъвовете“ показаха силна игра в четвъртата част. Това доведе до размяна на ролите и нашите волейболисти взеха преднина. В основата на запазването на аванса в решителните моменти бе Мартин Атанасов, който имаше отлични изяви в атака. Той сложи и победната точка в гейма, като България изравни за 2:2 и докара развоя до тайбрек.

В петия решителен гейм германците отново демонстрираха, че са по-класният тим на игрището. Те спечелиха частта след ас на капитана си Кристиан Фром. С това Бундестима се поздрави и с успех с 3:2 и записа втори успех в Лигата на нациите.

С най-голям актив за България бе Александър Николов с 23 точки ( 2 блока, 1 ас). Мартин Атанасов завърши с 17 точки ( 3 блока, 1 ас). Алекс Грозданов добави 8 точки (3 блока). За Германия реализатор стана капитанът Кристиан Фром, който се отличи с 21 точки (2 аса, 2 блока).

Спечелената точка от мача с Германия ни отрежда 12-о място във временното класиране на турнира. Водач в таблицата е САЩ с три победи и 8 точки. В третия си мач българските национали излизат срещу световния шампион Полша. Двубоят е на тази вечер от 23:00 часа българско време.

Състав на България за мача с Германия: Георги Сеганов, Радослав Парапунов, Аспарух Аспарухов, Мартин Атанасов, Алекс Грозданов, Светослав Гоцев - Мартин Иванов-либеро (Алекс Николов, Денис Карагин, Добромир Димитров, Светослав Иванов, Николай Колев)