България загуби от световния и европейски шампион Полша с 1:3 (25:21, 21:25, 19:25, 18:25) в първия мач от втората седмица на волейболната Лига на нациите във Фукуока, Япония. Мачът продължи около час и 45 минути, като тимът на Джанлоренцо Бленджини започна отлично в първия гейм, но постепенно отстъпи на опитния тим на Полша, който е сред фаворитите на Олимпийските игри в Париж през лятото.

България започна в състав Симеон Николов, Димитър Димитров, Алекс Грозданов, Илия Петков, Аспарух Аспарухов, Георги Татаров и лизеро Мартин Божилов. По-късно в игра се появиха още Самуил Вълчинов, Борис Начев, Светослав Станков Владимир Гърков, Денис Карягин и Георги Петров.

Отборът на Бленджини стартира с пасив от две точки в първите разигравания, но изравни още при 3:3, като след това мачът се движеше точка за точка до 10:10. Родният тим дръпна за първи път в резултата при 15:12, което предизвика прекъсване от страна на треньора на съперника Никола Гърбич. Допуснахме изравняване, но отново взехме аванс при 21:18 след грешки на съперника, което доведе до ново прекъсване за поляците. При 24:20 Георги Татаров сбърка от сервис, но след това Алекс Грозданов направи блок аут с мощна атака, с което спечелихме първата част с 25:21. Силни изяви имаше младият ни разпределител Симеон Николов, който реализира 4 точки в първия гейм.

Втората част започна с по-активна игра на Полша, която поведе с 8:4, а Бленджини поиска прекъсване. След няколко добри изяви на Симеон Николов, Димитър Димитров и Георги Татаров резултатът бе изравнен при 13:13. Българите дори поведоха с 16:15, но допуснаха грешки, а и ключово съдийско решение бе в ущърб на тима ни, което доведе до 21:18 за световния шампион. България направи две поредни точки, но след това загуби частта с 21:25.

Третият гейм също започна с предимство на тима на Полша, който заигра предимно през центъра и поведе с 10:4. България сведе разликата до две точки при 16:18. След това обаче последваха няколко грешки, което доведе до загуба на гейма с 19:25.

Последната част стартира лошо за тима на България, който бързо допусна изоставане в резултата с 2:9, което на практика почти обрече мача срещу световния шампион.

В този момент Бленджини не се поколеба да пусне младите Начев и Гърков, които да усетят атмосферата срещу съперник, който е на първо място в световната ранглиста.

Най-резултатен от българския отбор в мача бе диагоналът Димитър Димитров, реализирал 18 точки. Георги Татаров остава с 9, а Симеон Николов, Алекс Грозданов и Илия Петков добавиха по 9. За Полша водещ реализатор бе Томаш Форнал с 14 точки.

Следващият мач на тима ни е в четвъртък сутринта срещу Германия. Във временното класиране България е на 14-о място от 16 отбора с една победа и четири загуби до момента.