Световната волейболна федерация (ФИВБ) обяви участниците и предварителната програма на Световно Гран При 2013. Донякъде беше обезмислен успехът на българския женски национален отбор, постигнат с класирането на финала на Европейска лига 2012. С това си постижение момичетата се класираха за Световното Гран при, но сега ФИВБ даде това право на третия и четвъртия в Европейската лига - Сърбия и Холандия. ФИВБ разшири броя на отборите от 16 до 20.

Националките на България ще играят в три минитурнира в първите три уикенда на август догодина. От 2 до 4 август жените ще премерят сили с Китай, Куба и Холандия на турнир в китайския град Макау. От 9 до 11 август са мачовете в Пуерто Рико. Там нашите ще играят с домакините от Пуерто Рико, Бразилия и Доминиканската република. От 16 до 18 август българките ще пътуват до Япония. Там техни съперници ще бъдат Япония, САЩ и Чехия.

Финалите на световната надпревара ще се проведат от 28 август до 1 септември в японския град Сапоро. Право за участие в тях ще придобият Япония и първите 5 отбора от общото класиране в турнирната фаза./БЛИЦ

Първи уикенд (2-4 август)
Група "D" (в Макау)
Китай
Куба
Холандия
БЪЛГАРИЯ

Втори уикенд (9-11 август)
Група "G" (в Пуерто Рико)
Бразилия
Доминиканска република
Пуерто Рико
БЪЛГАРИЯ

Трети уикенд (16-18 август)
Група "М" (в Япония)
САЩ
Чехия
Япония
БЪЛГАРИЯ