Смут настъпи в националния отбор по волейбол 20 дни преди началото на Световната лига. Една от основните фигури в състава - 25-годишният посрещач Николай Пенчев, отказа да тренира и поиска от селекционера Пламен Константинов да не участва в мачовете от Световната лига. Това стана само седмица след спечелването на турнира "Хуберт Вагнер", където Пенчев игра на много високо ниво, пише „7 дни спорт“.

Официалната версия е професионално прегаряне. Посрещачът бил изтощен след тежкия сезон в Полша и имал нужда от известно откъсване от залата. Това беше потвърдено и от селекционера Константинов. Източник на изданието от отбора разкри, че има проблем с Пенчев, като посъветва ситуацията да не се преекспонира. На пръв поглед всичко на Николай Пенчев му е наред. В националния отбор играе блестящо и се превръща в основен играч, подписа договор със СКРА Белхатов за следващия сезон в Полша, а в личен план също не може да се оплаче, тъй като има връзка с красивата моделка Рая Пакова.

"Ники помоли за почивка, защото не се чувства добре психологически. Според мен става въпрос за натрупване на напрежение. Не му се стои в залата, волейболът му идва в повече в момента. Имаше тежък сезон в Полша, бъзикаха го цяла година и го държаха на пейката, защото не искаше да преподпише с Асеко Ресовия. Това сподели с мен като проблем, но не искам да говоря от негово име. Ако има какво да каже - нека да го направи сам. Проведохме двучасов разговор и се надявам да помисли на спокойствие и да промени решението си, защото ни е нужен", коментира Пламен Константинов.

Мениджърът му Константин Тюфекчиев добавя, че Ники е поискал да отсъства между седмица и десет дни, за което е получил разрешение.