Треньорът на мъжкият ни национален отбор по волейбол, който спечели сребро на първите Европейски игри, Николай Желязков, гостува в предаването Sport7 по ТВ7.

"Успехът е голям, но горчилката от загубения финал остава. Във финалния мач можехме да покажем по-добра игра и да затрудним германците. Момчетата бяха много разочаровани. Това ми говори какви шампиони са. Играхме през целия турнир много силно, като изключим първия мач с Германия. Аз си пожелавам цял живот да съм треньор на такива състезатели. Поздравявам и целия щаб. Няколко неща бяха ключови, като едно от тях беше спокойната атмосфера. Трябва да си запазиш психическа енергия до края. Ние в края бяхме изключително изтощени. Трябва да отдадем и заслуженото на Германия. В последните години те са в Топ 5 на света. Въпреки всичко можехме да ги победим. Основна роля за това класиране имат опитните състезатели. Те показаха какъв е пътят. Много помогнаха на младите. Твърдеше се, че част от тях са трудни характери. Но точно такива хора са големите победители. С абсолютно никой не съм имал проблеми. Имаше и контузии, но за съжаление това е част от спорта. Понякога резултатите на игрището не показват, колко усилия сме положили. Няма по-голямо удовлетворение за един треньор от признанието на състезателите си", коментира в предаването Sport7 Николай Желязков.

Специалистът призна, че в някои волейболисти може и да е останало чувството, че са отритнати от първия състав, който играе в Световната лига. "Идеята на Пламен беше да раздели волейболистите на две и двата състава да бъдат обиграни. Националния отбор е много ветровито място. Вратата е отворена и в двете посоки. Аз също съм го изпитвал на свой гръб", каза Желязков.

Той обаче не пожела да коментира задълбочено темата за Георги и Валентин Братоеви, които не бяха повикани за оставащите мачове в Световна лига. "Предстоят много важни мачове и Пламен трябва да бъде спокоен. Той трябва да си вземе решенията и ние трябва да го подкрепим. Той си има своите мотиви. Не трябва да търсим скандали и търкания преди финалите в Лигата. Отборът трябва да работи спокойно и да ги спечели. След това предстоят други състезания", каза още наставникът.

Той призна, че не се притеснява от провалите, защото те са част от успехите. "Имах усещане, че с тези момчета може да се получи нещо добро и това ме спечели. Не мисля, че сребърен медал ще е пик в кариерата. Аз съм максималист. Докато не спечеля злато, няма да съм доволен", заяви Желязков.