Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол Николай Желязков говори специално за предаването „Код Спорт“ по RING. Специалистът ще представи младия си тим пред родна публика в турнира Лига на нациите между 21 и 26 юни в столичната зала „Арена Армеец“. „Лъвовете“ ще премерят сили с Иран, Австралия, САЩ и Бразилия. Предлагаме акценти от интервюто с Желязков:

- Ники, кое наложи тази рязка промяна – толкова нови волейболисти да влязат за кратко време в мъжкия ни национален отбор?
- Аз смятам, че отговорът е много прост. През последните години ние в общи линии какво правехме – кърпехме положението за всяко състезание. Реалността е, че взимахме пожарни решения за определени постове, само и само, за да попълним дупки и за да имаме по-предно класиране. Но фактите сочат, че тази практика не води до успех. Ако погледнете ранглистата, ще видите, че съм прав. Така че, ако погледнем в перспектива и това, което трябва на националния отбор, за да имаме след време отбор и да се борим наистина пак за първите места, това беше наложително и абсолютно задължително да се направи.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

- Можеше ли това подмладяване да стане някак по-постепенно? И защо закъсняхме?
- Да, смятам, че това нещо трябваше да бъде направено по-постепенно. Това е на практика единственото решение, при което ние след време ще имаме силен отбор. Да, за мен е трудно, за момчетата е трудно, за всички ще е трудно, защото всеки чака резултати днес. Но ако искаме ние това нещо да се случи, трябва някой да го направи. На мен се пада честта или може би тежката задача това да се случи. Аз съм абсолютно убеден, че това е единственият правилен път, така че го следваме абсолютно неотлъчно.

- До какви рискове води това решение? Питам те, защото знаеш колко много почитатели има този отбор и ако няма резултати, това неминуемо ще се отрази негативно.
- Много е просто. Първо, резултатът не е измерение само на точки и на спечелени мачове. Резултат е от начина, по който играе отборът. Аз смея да кажа, че в първия турнир отборът демонстрира по-добра игра от показаното миналата година. Така че това е едно надграждане на отбора. Единственият начин, за да се пречупят, за да израснат тези млади момчета е чрез мачове. Колкото и да тренираме, колкото и да се готвим, в тренировки на теория, на практика, когато ти не играеш мачове, няма как да израснеш, така че това е единственият път. Националният отбор винаги е отворена врата, отворена страница. Тези, които са тук, не означава, че те са тези, които ще бъдат след две-три или пет години в този отбор. Както всички видяха, аз дадох шанс на всички. Който си взима шансовете, продължава. Който не си взима шансовете, ще бъдат давани шансове и на други момчета. При всички положения всеки ще получи такива, но когато те се дават в националния отбор, тези шансове трябва да се взимат.

- Кои от звездите ни ще видим на световното първенство по волейбол в Словения и Полша, което ще се проведе от края на месец август до средата на септември?
- Живот и здраве, очакваме след Лига на нациите да се включат Цветан Соколов и Тодор Скримов. Това са двамата, които ще се присъединят. Тук искам да кажа, че и двамата не са включени в мачовете за Лига на нациите по обективни причини. И двамата имат контузии след сезона в Русия. Имаха здравословни проблеми, имаха нужда от възстановяване. За съжаление това е част от спорта. Но нещата и при двамата вървят добре, така че се надявам да бъдат в най-добрата си светлина за световното първенство.

- Появиха се някои информации, че и Тошко Скримов като че ли малко е загубил мотивация да играе за националния отбор...
- Да, вярно е това нещо. Имахме разговор с него. След европейското първенство имаше разочарование в него от това, че дълги години вече не се получават нещата, няма класирания, няма развитие в отбора. Имало е някакви емоции в тази посока, но разумът е надделял, за което аз лично много се радвам.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“