ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Международната волейболна федерация (FIVB) направи Световната лига по волейбол в коренно различен формат за идната година. На заседание на органа, отговарящ за турнира, беше решено отборите да бъдат увеличени от 16 на 18. Разпределението им пък ще бъде в три групи от по 6 тима.

То става по следния начин - най-предно класиралите си тимове в световната ранглиста от 13 август т.г. попадат в първите две групи. В група "С" влизат останалите отбори плюс двата допълнителни. Те ще станат ясни на 15 декември.

Предвид вече новата система, нашият национален отбор, който е осми в света, ще играе с Бразилия (№1 в света), Полша (4), САЩ (5), Аржентина (9) и Франция (16).

Първите три отбора във всяка група с по-предно място в световната ранглиста ще имат предимството да бъдат домакини на останалите три тима. Мачовете ще започнат на 31 май 2013 година, като ще има пет състезателни уикенда, а финалите ще бъдат между 16 и 21 юли 2013 година. Точната програма на срещите ще стане ясна по-късно. За финалите ще се класират 8 отбори - първите три от Група "А" и "В", победителят от Група "С" и домакинът на финалния турнир. Отборът-домакин на финалите на Световната лига ще бъде определен най-късно до края на месец януари 2013 година.

Ето и групите:
Група "А"
Бразилия (№1 в световната ранглиста към 13 август)
Полша (4)
САЩ (5)
БЪЛГАРИЯ (8)
Аржентина (9)
Франция (16)

Група "В"
Русия (2)
Италия (3)
Куба (6)
Сърбия (7)
Германия (10)
Иран (14)

Група "С"
Канада (18)
Република Корея (22)
Финландия (31)
Холандия (41)
Ще стане ясен на 15 декември
Ще стане ясен на 15 декември