Женският национален тим на България по волейбол беше избран за отбор на месец ноември. Волейболистките спечелиха първото място с 13 гласа от общо 24 подадени вота. Причината за успеха е спечелената предолимпийската квалификация в Баку (Азербайджан).

"За мен е чест да приема такава награда, имайки предвид тежкия сезон, неприятностите и неимоверните усилия този отбор да се развива и да върви напред. Имаше доста катаклизми през сезона, но най-после намерихме точната формула. Това важи за треньорския щаб начело с Марчело Абонданца. Щабът за в бъдеще ще бъде допълнен с нови специалисти. При гласуване от страна на федерацията ще бъдат привлечени помощник-треньор италианец, кондиционен треньор и статистик. Аз оставам засега на поста мениджър на тима. Този отбор има потенциал и смятам, че ще върви напред", заяви Димо Тонев.

“Програмата за новия сезон все още не е окончателно утвърдена. Най-важното, което ни предстои, е олимпийската квалификация в Турция, след това Европейска лига и през септември - квалификации за европейското първенство. Тези квалификации ще бъдат два турнира, от които се класира само първият. Мога да кажа от сега, че най-вероятно вторият ще бъде тук при нас. Най-малко двадесет и две момичета ще бъдат повикани в разширения национален отбор, като ние с Абонданца слемим изявите на много състезателки у нас и в чужбина”, допълни мениджърът.

"Предстои ни огромна и тежка работа. За шансовете в олимпийската квалификация мога да кажа - всеки има шансове. Нашият отбор не е от фаворитите, но ние носим маршалския жезъл в чантата. И в Азербайджан не ни брояха много, но ние спечелихме турнира. Направихме малка крачка напред с представянето в Азербайджан. Ние знаем какво трябва да правим, но за всичко трябва време. Имаме млад и перспективен отбор. Хубавото е, че по-голямата част от състезателките играят в по-силни шампионати от миналата година и се надявам това да даде своя положителен ефект”, коментира още бившият волейболист.

“Неприятно ми е да коментирам темата за есемесите. Ние с момичетата почти не сме дискутирали този въпрос. Беше ни ясно, че Драгутин Балтич не е писал тези есемеси. Той е специалист с 28-годишен опит и никога не е имал прецеденти в своята кариера, а в един момент да се хвърли кал върху него. Редно е БФВ да предприеме нещо в тази насока, но не съм аз човекът който ще каже какви мерки да се вземат и как да се процедира”, завърши Тонев/БЛИЦ