Пет победи от пет мача за България на Европейското първенство за девойки, което се провежда в Румъния и Гърция. Днес селекцията на Антонина Зетова се изправи срещу Финландия и се наложи с 3-0 (25:21, 25:10, 27:25).

Така втори пореден ден в Ираклион младите ни "лъвици" се поздравяват с успех без да допуснат съперникът да вземе гейм за 73 минути. Това е и третата им чиста победа на шампионата, в който държим лидерското място в Група II. За Финалната четворка, която ще се играе в Румъния, се класират първите два тима от двете групи.

Оспорвана игра беляза първия гейм, а финландският тим се радваше на сериозна подкрепа от трибуните. Началните минути вървяха точка за точка, но силното представяне в атака на Дарина Нанева ни даде леко предимство. То стана леко по-изразително след ас на Парапунова за 10:7.

Селия от 4 поредни точки донесе обрат за финландките при 11:12, а Зетова поиска таймаут. Върнахме си аванса и дори на свой ред се откъснахме след наша серия от 4 точки при 18:14. Щабът на Финландия взе прекъсване, след което играта отново стана равностойна. Нанева направи петата си забивка при 22:21, а след два аса на влязлата на полето Елисавета Сариева успяхме да вземем частта с 25:21. В нея 100 процента в атака бе Нанева, която реализира 5 точки, а толкова добави и Вяра Парапунова.

Елисавета Сариева даде отличен тласък за нашия тим в началото на втория гейм и поведохме с 4:0. Финландия взе ранно прекъсване, след което те се опитаха да завържат мача, но бързо им дръпнахме с 13:6. Последва втори таймаут за тях. В този период допускахме по-малко грешки и засилихме сервиса ни, което даде резултат.

Направихме поредица от 10 точки за смазващата преднина от 20:6, а грешка на наш начален удар я прекъсна. С точка на Сариева и ас на Деница Ангелова стигнахме до геймбол при 24:7. Пропуснахме три възможности, но след това финландките сбъркаха на сервис и поведохме с 2:0 гейма. В тази част Сариева се включи великолепно и реализира 7 точки. България записа 4 аса, 3 блока и само 3 грешки.

След безкомпромисния втори гейм дойде и леко отпускане в редиците ни. Съперникът поведе с 3:1, ние обърнахме след серия от три точки, но след това последваха размени. Показахме по-добра организация и закономерно поведохме след поредна наша поредица с 15:9. Съставът на Финландия успя да стопи пасива си и Зетова поиска таймаут при 18:15. За съжаление допускахме грешки в следващите минути и това доведе до равенство при 21:21, а нашият щаб поиска прекъсване.

Три поредни точки на Парапунова, която бе неудържима по диагонала ни доведе до мачбол при 24:22, но не го реализирахме, а се стигна до ново реми. Нашите нерви се оказаха по-здрави и след атака в аут на Финландия - взехме и този гейм при 27:25. В него силни минути записа Калина Венева с 6 т., колкото реализира и Вяра Парапунова.

Двете бяха – Венева и Парапунова, станаха и най-резултатни от българския тим днес с по 13 точки. Силно включване в този мач, особено в началото, и за Елисавета Сариева, която завърши с 10 т. Деница Ангелова добави 9 т. Срещу Финландия показаха висок процент успеваемост в атака (50%). Имахме 12 аса и точки от блокада.

В неделя почиваме, а следващият ни мач е в понеделник, 8 юли, от 20:00 ч. срещу домакина Гърция.