Международната федерация по волейбол (ФИВБ) обяви програмата на Световната лига за 2012 година. Както е известно, България е в група “Д”, но със сигурност ще се класира за следващата фаза, тъй като сме домакини на финалите.

Родните национали ще мерят сили в първия етап с Германия, Аржентина и Португалия. Мачовете ще се проведат във Франкфурт, Буенос Айрес, Гимараеш и София.

Международната федерация по волейбол промени формата на надпреварата заради предстоящата Олимпиада. Запазва се системата с 4 групи от по 4 отбора. Новото е, че всяка една страна ще бъде домакин на тридневен турнир по системата „всеки срещу всеки”. Досега тимовете в групите се срещаха по двойки при разменено гостуване, като играеха общо по 4 двубоя един срещу друг (два у дома и два като гост).

Родният тим със сигурност ще играе във финалите, тъй като получи домакинството. Новата зала "Арена Армеец София" ще приеме мачовете за титлата от 4 до 8 юли. За финалната фаза се класират 6 отбора - победителите от всяка група, най-добрият втори тим и домакинът България.

Преди това между 8 и 13 май София ще приеме и финалната фаза от олимпийската квалификация. В нея освен България ще участват още Сърбия, Италия, Финландия, Испания, Германия, Словакия и Словения. Само победителят взима квота за Игрите в Лондон.

Програмата на група “Д”
25-27 май: Мачове във Франкфурт
15-17 юни: Мачове в Буенос Айрес
22-24 юни: Мачове в Гимараеш
29 юни-1 юли: Мачове в София