ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Един от най-именитите италиански треньори oфициално беше избран за селекционер на националния отбор на България. Управителният съвет на БФ Волейбол реши днес да подпише договор с Джанлоренцо Бленджини, който в момента води Кучине Лубе Чивитанова, където играе и българският национал Александър Николов.

Контрактът, който ще му бъде предложен, е за 3+2 години. Той ще влезе в сила от 2024 г. 

Бленджини ще продължи работата си в Лубе до края на сезона в Италия, който завършва през май.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

БФВ няма да плаща такса от 100 000 евро към Италианската волейболна федерация при назначаването на Бленджини, тъй като той няма да продължи работата си в Лубе.
 
Участие на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. е голямата и крайна цел, която е поставена пред новия селекционер.

ВИЗИТКА

52-годишният специалист е олимпийски вицешампион с националния тим на Италия от Рио 2016. Има сребърен медал от Световната купа в Япония (2015 г.) и бронз от Европейското в Италия и България (2015 г.). Най-големите успехи на треньора на клубно ниво са три титли на Апенините, както и купата на страната. Той е ученик на професора в треньорския занаят Хулио Веласко.
 
Кариерата на Бленджини стартира през 2000 година и непрекъснато върви нагоре. В началото е помощник на Мауро Беруто в Торино в Серия А2. Тандемът се премества в Пиаченца през 2002 година, където започват да се редят и успехите. Отборът печели промоция в Серия А1 и печели Купата на Италия (Серия А2).

Когато легендарният аржентински треньор Хулио Веласко подписва договор с Пиаченца, настоява Бленджини да му остане помощник. Двамата работят заедно в продължение на четири години. Другите им отбори са Модена и Габека. В последния си сезон като асистент новият наставник на България отново се събира с Беруто, който заедно с Веласко имат най-голям принос за развитието му. Двамата са в Габека.

Лупи Санта Кроче е първият клуб, който покани Бленджини за старши през 2009 година. Във втория си сезон треньорът спечели Купата на Италия в Серия А2 и класира отбора за финален плейоф за влизане в Серия А1.

Резултатите и играта на тима му впечатляват волейболната общественост и помагат за първи договор в елита. Бленджини става треньор на Калипо в периода 2011-2014 година. След това преминава за една година в Топ Волей. През декември 2014-а Беруто отново го кани за свой помощник - този път в националния отбор на Италия.

На 24 май 2015 г. Бленджини сменя Алберто Джулиани начело на Кучине Лубе Чивитанова. С тима треньорът спечели титлата и Купата на Италия през 2017-а. И в двата случая победи Трентино на финала.

На 1 август 2015 година Бленджини е назначен и за национален селекционер на Италия, където остава до януари 2021-а. В последните четири години от престоя му на този пост не води клубен тим. Най-големият успех с Италия е сребърен медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро. На финала "скуадра адзура" загуби с 0:3 от домакина Бразилия. Последният му мач начело на Италия е на олимпиадата в Токио, когато на 3 август отстъпи от Аржентина на четвъртфинал. Във визитката му влизат още злато от Средиземноморските игри в Испания (2018 г.) и от Универсиадата в Италия (2019 г), както и сребро от Гранд Купа на шампионите в Япония (2015 г.)

През 2021 година Бленджини се завръща в Лубе и спечели още две титли на Апенините.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!