Силвано Пранди е новият старши треньор на мъжкия национален отбор по волейбол. Той заменя на поста Пламен Константинов. Днес известният специалист подписа договор с българската федерация, а ангажиментът му е до края на януари 2020 година, когато ще е преминала и европейската олимпийска квалификация. При класиране за игрите в Токио контрактът автоматично ще бъде продължен.

В следващите седмици ще бъде уточнен щабът, с който ще работи Пранди при завръщането си. 71-годишният наставник на френския Шомон пое националния през 2009 г. и още същата година го изведе до бронзовите медали на европейското първенство.

„За мен е голямо удоволствие и чест да се завърна начело на българския отбор, който ми донесе много позитивни спомени. Приемам с голям ентусиазъм задачата да класирам отбора за олимпийските игри. Предстои и европейско първенство, което също представлява голям стимул за мен. Давам си сметка, че пътят към Токио ще бъде много труден, но вярвам, че с усилията на треньорския щаб, състезателите и българската федерация тази цел може да бъде постигната”, коментира Пранди за официалния сайт на БФВ.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Първото официално състезание за него начело на тима ще бъде Лигата на волейболните нации. България ще бъде домакин на два турнира – във Варна и Пловдив, и гостува на Аржентина, Бразилия и Китай.

„Радвам се, че постигнахме договорка с именит специалист като Силвано Пранди. Той беше първият, към когото се обърнахме, след като приключи ангажиментът на Пламен Константинов. Разговорът с Пранди протече изключително конструктивно и се разбрахме много бързо. Надявам се мъжкият отбор да постигне нови успехи и да се върне на мястото, където са свикнали да го виждат феновете”, каза президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров.