Националният отбор на България за жени под 19 години отстъпи с 1:3 (18:25, 19:25, 25:23, 23:25) на Бразилия в приятелски мач, игран в столичната зала "Христо Ботев". Проверката е програмата на международния турнир, организиран от Българска федерация волейбол, и е част от подготовката за предстоящото световно първенство (1-11 авгус).

Подобно на първата контрола, която бе срещу Китай, нашите момичета започнаха трудно мача и загубиха първите два гейма, но показаха много по-добра игра в следващите. Отново слабото ни място бе началният удар, където записахме общо 17 грешки. Демонстрирахме по-добра блокада, завършвайки с 13 точки срещу 6 на съперника.

Мощна забивка на капитанката Ива Дудова даде начало на откриващия гейм, но бразилките бързо поведоха и при 2-7 нашият щаб взе таймаут. В следващото разиграване показахме характер и старание в защита, записвайки точка на контраатака. Разликата от 7 точки започна да се стопява, стигайки до 3, когато съперникът поиска прекъсване. Този таймаут също даде резултат и авансът на Бразилия тръгна пак във възходяща линия. Първият гейм завърши 18-25.

Вторият започна по-равностойно с размяна на водачеството, като при 7-5 допуснахме съперникът да запише 3 поредни точки за обрат. До края на частта Бразилия нямаше никакви затруднения да поддържа темпото си и с много настроение да завършва атаките си.

С 0-3 тръгна следващата част, а бразилките увеличиха тази преднина до 7. Селекционерът Борислав Крачанов взе таймаут при 6-13. След него гостенките изпълниха сервис, който не бе уверено посрещнат от Дудова, но пък топката бе спасена самоотвержено от Симона Анастасова, последва добра наша блокада, а върнатата в полето ни топка, бе успешно пратена към Коева и тя завърши атаката. С това бе дадено началото на фантастична серия от 8 безответни точки за нас, с което стигнахме до обрат при 8-14. Грешка на наш сервис позволи Бразилия да ни доближи и не след дълго и да изравни (19-19). 

Въпреки че съпреникът опита да приключи срещата с чиста победа, тук добрата наша концентрация оказа важна роля. Финални точки на Виктория Димитрова (ас) и мощна забивка по диагонала на Коева върнаха интригата в мача – 25:23.

Четвъртият гейм бе най-оспорван. Той вървеше буквално точка за точка до 10-10. След това двата тима си размениха серии. Първо Бразилия направи поредица от 6-0, а България се върна при 17-17 с отлична блокада. Последва нов опит на "Селесао" да се откъсне и изравняване на "лъвиците" при 23-23. Тук можехме да поведем с нов обрат, но Радева сбърка на начален удар, а при последвалата атака Бразилия не остави шанс с мощен удар на диагонала – 23:25.

Виктория Коева направи много силен мач за България и завърши с 16 точки (3 аса), с 13 се отчете Ива Дудова, а 10 добави Виктория Димитрова.

Последната ни среща от турнира е в събота, 28 юли, отново от 18:30 часа срещу Южна Корея. Входът за зрители е свободен.