Избраният за вицепрезидент на Българската федерация по волейбол Петър Кънев даде интервю за БЛИЦ, в което говори за вчерашното Общо събрание на БФВ и за плановете си за любимия си спорт. Както вече стана ясно, легендата Любомир Ганев беше преизбран на президентския пост с мнозинство - 103 гласа oт 115 регистрирани клуба. Съперник му беше Иван Сеферинов.

Любопитното бе, че при гласуването за избора на Управителен съвет най-много гласове събра Кънев - 105 срещу 104 за Ганев.

Народният представител и водач на листата на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в Бургас Петър Кънев отговори на въпросите на БЛИЦ:

- Г-н Кънев, поздравления. Поласкан ли сте от факта, че ви избраха с огромно мнозинство?
- Благодаря ви. Да, наистина останах изненадан, след като 105 от 115 регистрирани клуба подкрепиха кандидатурата ми. Дори получих глас повече от Ганев.

- Каква е равносметката ви за свършеното през изминалите 4 години?
- За тези 4 години, в които бях вицепрезидент на волейболната федерация успях да свърша доста работа. Най-вече да спасим женската лига, което беше много важно. Преди 4 години, когато със Станислав Николов изпратихме писма до клубовете, се оказа, че само три отбора имат желание да участват - Славия, Марица и ЦСКА. Женският волейбол беше пред приключване. Тогава със Станислав Николов решихме, че трябва да намерим решение, и то беше да помогна с три мои компании, които да гарантират финансовата стабилност на отборите, да се поемат такси за съдии и други разходи. Така клубовете станаха 8. Вчера на Общото събрание се появиха и още два отбора от Перник и Стара Загора, Така че групата ще се увеличи. 

- Спечелихме европейската титла при девойките до 18 години. Страхотният успех запалва ли още повече желанието при младите да избират да тренират волейбол?
- Още веднъж поздравления за момичетата, които станаха европейски шампионки до 18 години. Успехът им до голяма степен се дължи на това, че играят в първите отбори и трупат ценен опит. Стремим се и работим за развитието на младите. 

Другото, което успяхме да свършим, беше, че убедихме БНТ 3 да излъчва женските мачове от Демакс лигата. Срещите при дамите дори се гледат повече от мъжкия волейбол, който се излъчва по платени канали. Не е нормално държавната телевизия да събира пари за излъчване на мачове, този въпрос може да бъде отрегулира, работим и в тази насока.

Доволен съм за тези 4 години, в които спасихме женската лига. Защото обикновено в УС всички са големи капацитети, но като трябва да се върши работа - критикари много, бачкатори малко. Мисля, че свърших работата.

Другото, което вчера ме изненада, беше, че от 135 клуба, присъстваха официално регистрирани 115. Това показва, че българският волейбол е по-живо отвсякога. Това е единственият колективен спорт, който с всичките си проблеми и спадове, сме в елита на световните класации. ДЮШ беляза последните две години много успехи във всички гарнитури при децата. Работим усилено за волейболните таланти. Преди време имах разговори с предходния министър на спорта Димитър Илиев. 

- Какво проворика срещата ви?
- Тогава като член на комисията по спорта му казах: "Митко, няма как със 150 милиона лева бюджет на ММС, от които половината са за издръжка, да работят успешно всички федерации". Трябва държавна политика за спорта. Да, всяка година вдигаме бюджета, но с малко, което не е достатъчно. 

- Вие сте водач на листата на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в Бургас. Какво планирате в морския град?
- Благодая на спортната общественост в Бургас - единственият град, който има два мъжки отбора и един женски в елита. Започнаха да излизат и добри кадри, децата се запалват по волейбола. Местните клубове имат подкрепата на обществеността. Сега започна и сериозен ремонт на зала "Младост". Една от срещите, която ще проведа предизборно в Бургас, ще бъде с деятелите на спорта. Самият аз съм бил волейболист, играх в Локомотив (София), Спартак (Москва), бях младежки национал. Волейболът е живота ми. Спортът възпитава. С каквото мога ще бъда полезен, още повече като председател на комисията по икономическа политика и иновации. С Любо Ганев доста често се срещаме с министри, лобираме, търсим партньорства. Заради това съм доволен от вчерашния резултат.