Треньорът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че класирането на тима ни за Олимпиадата в Рио е последният шанс на родния спорт за по-осезаемо присъствие на Игрите.
 
Наставникът на нашите заяви, че никой в отбора не трябва да се поддава на напрежението и играчите му просто са длъжни да вземат квоти на квалификацията в Берлин.
 
"Нормално е напрежението да е голямо, след като това е единственият български отбор, който има шанс за класиране в Рио. Мисля, че е важно за всички да се класираме, защото в крайна сметка, ако не успеем ще трябва да отидем с един микробус на Олимпиадата. Ако първият ден всички са на състезание, ще трябва да дефилира и някой от делегацията. Няма начин без напрежение да се играе на най-високо ниво", завърши селекционерът ни. 

Припомняме, че първата среща на България от турнира в Берлин е срещу Финландия на 6 януари от 16:00 часа българско време. На следващия ден от 19:00 часа "трикольорите" спорят с Русия, а на 8 януари играят с Франция от 18:00 часа. Първите два отбора в двете групи ще се класират за полуфиналите на квалификационния турнир, където ще играят на кръст, а след това ще има мач за 3-о място и финал. Само победителят от квалификацията в Берлин печели квота за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Заелите 2-о и 3-о място ще се класират за участие в последната световна олимпийска квалификация в Токио (Япония) през месец май.