Селекционерът на националния отбор на България по волейбол Пламен Константинов бе доволен след успеха с 3:1 гейма над Украйна в група В на Европейското първенство.

"Да, успокоихме се след първия гейм, стабилизирахме си играта, правихме в общи линии това, което бяхме говорили като тактика в атака как да играем, блок-защита заработи, на моменти се реализира, на моменти можеше и по-добре, не е най-доброто, което можахме да покажем на сервиз, но в крайна сметка в такива мачове срещу пряк конкурент са важни победите. Нямаме време да се радваме, трябва да сме малко по-обрани, утре имаме много сложен мач срещу един може би недооценен отбор - Хърватия. Трябва да кажа, че имат състезатели, повече състезатели в топ първенства, отколкото имаме ние", започна Константинов след срещата във Варна.

"Не само заради грешките в сервиза загубихме първата част, и заради грешките в атака. В първия гейм не атакувахме много добре, това ни спъна, но важното е, че веднага превключихме, от втория гейм натиснахме и със сервиз, на блок, тръгна нашият сайд-аут, така че това се оказа ключово. Хърватия са изненада за онези, които не знаят къде играят състезателите им. Двама човека играха тази година в Италия и направиха страхотен сезон. Имат опитни центрове, имат двама разпределители, които са равностойни, не можеш да кажеш кой е по-добър от двамата, и са един много неприятен отбор. Знаят и умеят да играят добър волейбол и са технични състезатели, с елементи, може би са малко недооценен отбор, но въобще няма да е лесно", добави наставникът на "лъвовете".

"Има израстване в себераздаването, аз ви казах, че този отбор трябва да почва да свиква със залата, отначало тя ще му пречи, но в един момент, когато започне да помага, тогава вече ще е по-различно. Аз се надявам, че този момент сме го прескочили с настройката преди мач пред пълна зала. И се надявам все повече да помага страхотната ни публика. Аз мисля, че няма нищо по-хубаво от това да играеш пред пълна зала. Това е единственото, заради което, оставяме на страна, че играеш за България, аз лично никога не съм казвал на националния отбор „Не“. Докато съм бил нужен и са ме викали никога не съм излизал в почивка – ето заради тази зала. Големите състезатели могат да показват близко до максималните си възможности под напрежение. Само тогава са големи състезатели, а когато са все още „зелени“ имат нужда от такива мачове, за да израстват, за да станат големи състезатели. Иначе – това, което показваш на тренировка, ако не можеш да го покажеш пред пълна зала – всичко се обезсмисля, така че за тях това също е израстване, това също е опит, който естествено ще им се пренесе и на клубно ниво, ще могат да играят пред такива зали по-спокойно и с клубните си отбори, да знаят как да се настройват за такива мачове. Това са неща, които само такъв мач и такава публика може да те научи“, завърши Пламен Константинов.