Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по волейбол Силвано Пранди е готов с програмата на избраниците си за една година напред. Професора представи на членовете на Управителния съвет вече изготвена програма по дни, седмици и месеци на състава чак до 10. 10. 2010 година с оглед участието на България на Световно първенство и Световна лига.
Сборът на Владимир Николов и компания ще бъде на 3 май, като подготовката първоначално ще се води във Варна. За края на месец май има предвидени, но все още непотвърдени, контроли с Куба в Хавана. След това нашите ще играят Световна лига срещу Бразилия, Корея и Холандия. При класиране на тима ни за финалите в Аржентина, почивката ще бъде от 26 юли до 8 август. Ако обаче не намерим място сред финалистите на най-престижния комерсиален турнир, Казийски и останалите ще бъдат в отпуск от 19 до 25 юли. След това отново националите ще са на лагер в морската столица. Отсега е предвидена подготовка за Световното първенство в ски курорт-бижу Кормайор. От 13 септември пък нашите ще се настанят в градa на Пранди – Торино, където на 25-ти им е първият мач от Мондиала срещу Китай.
Италианският специалист със закъснение заради ангажименти с клубния си тим Модена получи наградата си „Треньор на месец септември”. В анкетата на Пресклуб България Пранди спечели срещу треньора на световния шампион по бокс Петър Лесов с 23:6. Волейболният наставник се зарадва на трикольор от 14-каратово злато и сподели „Ще пожелавам да работя така, че през 2010 година да получим този приз няколко пъти преди и след Световното първенство. Шампионатът на планетата стартира в моя град Торино, ще се радвам да ми бъдете гости през септември. Управителният съвет бе доволен, че 50% от националния тим е обновен. Дано догодина има още млади и нови момчета в състава. Обмислям да включа 4-5 дебютанти. Наясно съм принципно с имената, които ще повикам. Апелирам всички страни да се разберат по-бързо с Николай Николов, за да може да заиграе и да остане в моето полезрение. Ако има промени в щаба ми, то те ще бъдат в италианската половина. Дано се присъединят още български специалисти към мен”.
От името на националите мениджърът Евгени Генчев получи статуетката за „Отбор на месец септември” и каза: „От името на всички благодаря за вниманието и дано догодина подобрим рекорда от 4 такива награди през 2006-та”. На церемонията присъстваха още пом.треньорът Найден Найденов и д-р Динко Захариев.