Бившият селекционер на волейболния ни национален отбор Силвано Пранди е в България и от 19:00 часа тази вечер се изправя срещу ЦСКА в зала "Христо Ботев". Специалистът е начело на Андреоли (Латина), който е съперник на "армейците" на 1/16-финалите в турнира за Купата на ЦЕВ. Тимът на Пранди лети в италианския шампионат, като е само на 2 точки зад лидерите, но все още няма загуба. За Андреоли (Латина) това е дебютно участие в евротурнирите и въпреки, че на пръв поглед в състава няма звезди, отборът впечатлява с хубавата си игра. Дали бившият селекционер на България вижда Андреоли фаворит срещу ЦСКА? "Видял съм толкова много мачове във волейбола и мога да кажа, че няма лесни двубои", коментира Силвано. С Пранди винаги е удоволствие да се разговаря, като той бе любезен да даде специално интервю за bgvolleyball.com.

- Андреоли не спира да изумява, след като през миналия сезон играхте полуфинален плейоф за титлата в Италия, а сега ще дебютирате и в евротурнирите, като започвате в София с мач срещу ЦСКА ...
- Лесни мачове не съществуват и ще трябва да се раздадем напълно, ако искаме да победим ЦСКА. Всички в отбора ни са много щастливи, че ще дебютираме в такъв турнир и искаме да докажем какво можем. Да, след като миналата година играхме плейофи, а сега за Купата на ЦЕВ, разбира се, че ще се опитаме да дадем всичко от себе си.

- Започнахте отлично сезона в Серие А1 с три поредни победи, две от които като гости. Изненадан ли сте?
- Не, не е изненада за момента, защото все още е прекалено рано да се вадят каквито и да било изводи, а и ние не сме играли срещу чак толкова силни отбори. Андреоли разполага с много млади и потенциални играчи, на които обаче е необходимо още време, за да израстнат. Времето ще покаже как ще продължат да се развиват.

- Ако някой ви беше казал преди година, че Андреоли ще играе в турнира за Купата на ЦЕВ, щяхте ли да повярвате?
- Когато станах треньор на този отбор перспективите не бяха много добри. Мнозина твърдяха, че тимът със сигурност ще изпадне и че е обречен на провал. Аз обаче винаги съм вярвал в моя метод на работа и никога не съм се отказвал от него. Така с много труд и тренировки достигнахме до полуфиналните плейофи (с Итас Диатек Трентино (Тренто), б.р.), което беше нашата награда. В турнира за Купата на ЦЕВ не трябва толкова да се наслаждаваме на участието си, а да се опитаме да стигнем колкото се може по напред. Спортът е преди всичко състезание, в което се раздаваш максимално, лишаваш се от много неща в името на победата.

- През миналия сезон в тима на Андреоли беше и българинът с италиански паспорт Йордан Гълъбинов. През настоящия обаче не е част от състава ви, какво се случи с него?
- Доколкото знам Йордан премина в клуб от трета дивизия, като не съм сигурен за кой отбор точно става въпрос, но мисля, че е от южна Италия.

- През този сезон в тима ще играе сина ви - либерото Масимилиано ...
- Да, за Макс ще е първа година в А1, като вече му е време да се състезава на такова ниво. Работи добре, но трябва да се учи и да израства още много.

- Познавате ли отбора на ЦСКА (София), който има много финансови проблеми, но не се отказа от участие в евротурнирите
?
- Да, ЦСКА разполага с отлични млади и доста интересни състезатели. През последните месеци подмениха голяма част от състава. Клубът показа, че е много гъвкав и жизнен и че умее да оцелява дори в трудни времена. Именно заради това този отбор може да буди само симпатии.

- Един от младите играчи - разпределителят Георги Манчев бе контузен дълго време, но заяви, че иска да играе задължително срещу вашия отбор. Притеснява ли ви това?
- Аз съм притеснен винаги, когато започва мач. Манчев е много талантлив, но дори и да не е физически на 100 % и другият разпределител в тима - Георги Сеганов, показва отлични качества.

- Може ли да видим някои от младите играчи на ЦСКА в тима на Андреоли?
- Не може да се каже, особено сега, когато първенствата тепърва започват. За в бъдеще кой знае, в Италия има една приказка "Никога не казвай никога". На този етап обаче не е моментът за трансфери.

- Преди 4 години бяхте начело на България, а Камило Плачи ви бе асистент. Днес именно Плачи е селекционер на тима. Съжалявате ли, че не сте вие на негово място?
- Вижте, животът продължава и е необходимо само да се гледа напред. Важно е това, което предстои, а не онова, което е можело да се случи. Да, аз бях селекционер на България и изживях много хубави моменти, но сега съм треньор на Андреоли (Латина) и съм щастлив от тази работа. Колкото до Камило Плачи, ние сме професионалисти и поемаме отговорностите си. Той е много добър специалист, а освен това сме много добри приятели.

- Продължавате ли да следите българските волейболисти?
- Да, разбира се, аз безкрайно уважавам българските играчи. Например в предпоследния кръг в италианското първенство играхме като гости срещу Марми Ланца (Верона) и Светослав Гоцев се представи отлично срещу нас (Андреоли победи драматично с 3:2, б.р.). Гоцев е момче, което има страхотни качества и го бях взел в състава на България за Световното първенство в Италия през 2010 година. Виждам, че е израстнал много и че е подобрил доста неща в играта си. Разбира се, има още какво да осъвършенства що се отнася до техниката си, но разполага със страхотен талант.

- Гоцев, както и Виктор Йосифов получиха шанс в националния отбор именно по ваше време. Чувствате ли се удовлетворен от това?
- Това, което най-много ме радва е израстването на Цветан Соколов. През първата ми година начело на България имах доста трудности, защото бях поставен под напрежение и ме притискаха постоянно да пускам Соколов като посрещач. Аз обаче държех да си играе на позицията диагонал на разпределителя и го взимах като втори играч на този пост след Владимир Николов. Цветан е роден за тази позиция и се радвам истински за него сега като виждам, че се превръща в основен играч за Бре Банка Ланути (Кунео).

- В неделя в мач от IV кръг на Серие А1 именно Соколов и Бре Банка Ланути ще ви бъдат съперници в Пала Бианкини. Как се спира играч като Цветан?
- Не е възможно да се спре един играч. Решението е отборът да играе задружно и само по този начин да се лимитират от части действията на Соколов. Това включва добър сервис, добра защита и добри контраатаки. Ако се опита да се спре само един състезател, това ще е фатално и ще доведе до загуба. А в тима от Кунео са още играчи като Никола Гърбич, Вут Вайсманс, Ървин Нгапет ...

- Освен това имате добри спомени от Кунео ...
- И няма как да е по друг начин. Все пак аз съм от този град, в този отбор съм започнал да играя волейбол, а след това и да работя като треньор. Брат ми беше спортен директор на тима 30 години, къщата ми е в този град. Въпреки че са ни съперници в шампионата винаги ще харесвам отбора, а през този сезон са сред основните кандидати за титлата в Италия.

- Въпреки че през лятото доста чужденци напуснаха Серие А1 в посока Русия и Полша, италианското първенство продължава да държи много високо ниво, а успеха на Трентино Диатек (Тренто) в Доха потвърди това. Каква е тайната?
- В Серие А1 се работи много качествено, защото има голям брой високо квалифицирани треньори. И не става дума само за 2-3 отбора, а във всички клубове. В това число влизат всички - треньори, кондиционни специалисти, скаути, статистици и т.н. Това се отразява и на националния отбор на Италия, който спечели бронзовите медали на Олимпийските игри в Лондон. Точно по този начин израстна поколението на Иван Зайцев, Кристиан Савани и Драган Травица.