България научи съперниците си за Световно Гран При 2014. Волейболните ни националки попаднаха в най-долната група от осем отбора, които няма да имат шанс да се класират за Финалната шестица и да се борят за разпределението на медалите. Вместо това, в два последователни уикенда те ще търсят класиране за отделна своя Финална четворка, която ще се проведе у нас от 15 до 17 август, пише bgvolleyball. Това означава, че националките ни се класират за нея по право като домакин.

Момичетата на Марчело Абонданца ще пътуват за Мексико, където от 25 до 27 юли ще се изиграят мачовете от Група Q. Освен нашите и домакините, там ще са още отборите на Алжир и Кения. От 1 до 3 август в Хърватия ще се проведат срещите от Група S. В нея са България, Кения, Австралия и домакините от Хърватия. На същите дати ще се играят мачовете съответно от Група Р с Казахстан, Австралия, Чехия и Хърватия в Казахстан и от Група R с Чехия, Казахстан, Алжир и Мексико в Чехия. Според общото класиране от тези четири четиристранни турнира, още три отбора ще се присъединят към Лъвиците за Финалната четворка.

Разликата със списъка от осем отбора в тази трета дивизия, с който се спекулираше в медиите по-рано, е, че по специална програма за развитието на Океания, в Гран При ще участва отборът на Австралия, а не този на Тунис.

Изданието на престижното състезание през 2014 година, подобно на Световна лига 2014, ще протече при абсолютно нов формат с участието на 28 отбора, разпределени в три дивизии.