Международната федерация по волейбол промени формулата, по която ще се проведе световното първенство за мъже в Полша през 2014 г. FIVB реши само домакинът да има гарантирано място сред 24-те участника. Досега директна квота получаваше и действащият световен шампион, който в случая е Бразилия.

Шампионатът след 3 години ще се проведе в Полша, като отборите ще бъдат разделени в четири групи по 6 тима. Играе се по системата всеки срещу всеки. Следва втора групова фаза, за която се класират първите четири тима. 16-те отбора се разделят в два потока по осем. Класиралите се на първите четири места ще образуват ¼-финалните двойки.

Европа има квота само за девет участника, като в тази бройка влиза и домакинът Полша. Правилата ще важат и за световното при жените, което ще се проведе по същото време в Италия.

През миналата година на Световното в Италия имаше много недоволни от схемата на турнира. Играха се групи в три етапа и след тях се стигна до финална четворка.

Квалификационните мачове за шампионата през 2014-а започват догодина. В тях ще участват над 215 отбора, като това е рекорд в историята на волейбола./БЛИЦ