Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Националният ни отбор по волейбол постигна победа над Аржентина с 3:2 гейма (22:24, 25:11, 26:24, 17:25, 15:11) в първия си мач от група "D" на третия турнир за финалите на Световната лига. Този път надпреварата е в Португалия. Успехът за "лъвовете" на Найден Найденов е пети от седем срещи. Утре от 19:30 часа е двубоят със състава на домакините.

Капитанът ни Цветан Соколов записа поредния си силен двубой, след като наниза 29 точки. Отлично се представи и Тодор Скримов. Стабилното му представяне донесе 18 точки, а Валентин Братоев отбеляза 16. За аржентинците с най-успешна атака завърши Иван Кастелани с 21 точки, следван от Кристиан Поглажен със 17 т.

Двубоят в Гимараеш започна равностойно - точка за точка. Първото техническо прекъсване обаче дойде при 8:5 за съперника. След подновяването на играта "лъвовете" изравниха до 8:8. След това разликата в резултата беше от 2-3 точки, която се движеше в полза на "гаучосите". А второто техническо прекъсване дойде при 13:16. До края на гейма противникът се справяше по-добре и закономерно стигна до 25:22 и поведе с 1:0.

Втората част започна страхотно за нашия тим. Поддържахме разлика от четири точки и на първата техническа пауза водехме с 8:4. След подновяването записахме три поредни точки за 11:4, което принуди Хуан Мануел Бариел да поиска таймаут. Въпреки това продължихме да трупаме аванс до 13:4, когато с блокаут Аржентина прекъсна серията от начален удар на Георги Братоев. Играта ни на мрежата обаче работеше великолепно и при второто техническо прекъсване водехме с размазващото 16:5. До края двата компонента от играта - сервис и блокада, действаха безупречно и затворихме частта при 25:11, за да изравним - 1:1.

С по-добра игра в полза на аржентинците започна третият гейм. Поведоха с 5:1, но разликата беше скъсена едва до три точки при първото техническо прекъсване 5:8. След това промяна не настъпи. При 7:12 Найден Найденов поиска таймаут. В крайна сметка сигналът за втората техническа пауза прозвуча при 16:10 в полза на "гаучосите".

Подновяването беше белязано с три бързи поредни точки в наша полза за 13:16, което принуди селекционера на съперника да поиска прекъсване. Страхотният сервис от страна на Тодор Скримов и проявеният характер доведоха развоя до равенство - 16:16. След размяна на по две точки за 18:18 Бариел използва и втората си възможност за прекъсване. Думите на Найден Найденов обаче са били по-мотивиращи, защото поведохме с 22:19. След това изпуснахме преднината си, допускайки изравняване до 23:23. В крайна сметка с атакава в аут на Кастелани и такава на Цветан Соколов с блокаут успяхме да спечелим с 26:24 и да поведем с 2:1.

Познатата картина от първата и третата част се повтори и в четвъртата - лесни точки за Аржентина в началото. Първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за съперника. Найденов поиска прекъсване скоро след това - при 10:6. Не подобрихме играта си след това така, че да обърнем развоя в своя полза. Втората техническа пауза беше отбелязана при 16:13 за "гаучосите" след сервис в аут от страна на Тошко Скримов. До края съперникът ни беше по-стабилен и закономерно спечели с 25:17 за 2:2.

В тайбрека резултатът се движеше точка за точка, като сигналът за технчиеското прекъсване прозвуча при 8:7 за аржентинците. След подновяването развоят на мача не се променяше. С тази разлика, че ние водехме. И със страхотно пласиране на Теодор Тодоров на мрежата ни позволи да поведем с 13:11. Момент за таймаут от страна на Хуан Мануел Бариел. Веднага след това Тошко Скримов от сервис вкара за 14:11, а последвалата контраатака после ни позволи да спечелим мача с 3:2.

Стартови състави:
БЪЛГАРИЯ:
Георги Братоев, Цветан Соколов, Валентин Братоев, Тодор Скримов, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев - Владислав Иванов-либеро

АРЖЕНТИНА: Николас Уриарте, Иван Кастелани, Кристиан Поглажен, Мариано Хустиняно, Габриел Аройо, Максимилиано Гауна - Франко Лопес-либеро (Николас Бруно)