Новият национален селекционер на България Радостин Стойчев даде интервю за официалния сайт на БФВ.
 
- Г-н Стойчев, кои са предпочитаните от Вас съперници за контроли преди официалните мачове от Световната лига?
- Вече сме в процес на преговори с един от трите отбора с медал от Световното първенство в Италия. Надявам се, че в идните няколко дни ще постигнем съгласие за контролата. Моето желание е преди старта на мачовете от Световна лига да имаме възможност да играем още с Чехия, както и поне с други два отбора от същата висока класа.
 
- Успявате ли да следите изявите на националните състезатели играещи извън Италия? Притеснява ли ви нещо в моментното състояние на някои от тях?
- Не мога да кажа, че успявам на 100% да следя изявите на всички играчи извън италианското и българското първенство. Трудно е със състезателите, които играят в Русия, Турция и Гърция. За това вече разполагам с видео материали за всички играчи в националния отбор за последните две години. След като приключа с анализа им, ще прехвърля конкретни задания към помощник треньорите и статистиците от щаба. Те също така ще трябва да следят и по-скорошните изяви на играчите. За участниците в българското първенство ще разчитам на помощник треньорите от България, които имат директна представа за физическата форма и моментното състояние на момчета. За играещите в Италия е ясно, че ще бъдат следени директно от мен. С останалите състезатели, които са в Русия, Гърция, Турция или в други първенства, планирам в идните дни да разговарям лично, по телефона, за да разбера моментното им състояние, евентуални проблеми и така ще разчитам на информация от първа ръка.
 
- Попадат ли в полезрението Ви играчи от младежкия национален отбор, който стана европейски вицешампион? Да се надява ли някой от тях да бъде повикан за подготовката за Световната лига?
- Конкретно за мачовете от тазгодишната Световна лига едва ли - няма да има достатъчно време. Но сформирайки отново Б отбор, ще има място повече състезатели да тренират и да докажат, че имат място в мъжкия представителен тим. Кои точно ще бъдат те, на този етап не се наемам да кажа. В това отношение разчитам много на Георги Петров, който както знаете им беше треньор в младежкия тим. Разбира се ще разговарям и с Ники Желязков, тъй като не можем да си позволим да нарушаваме подготовката на младежите, които са изключително перспективен отбор, освен ако не е крайно необходимо.
 
- Има ли вече яснота около липсващите имена в щаба Ви, който представихте на 7-и февруари в София?
- Яснота имах и тогава, когато публично представих щаба си. Но това са хора, които са изявени специалисти и към настоящия момент все още сме в процес на разговори и нямаме официални договори с тях. Очаквам скоро да обявим имената им.
 
- Какъв ще е резултатът от първия мач между Русия и България в срещата от Световна лига?
- При така поставен въпрос ще трябва да се обадя на моя приятел Владимир Алекно, треньора на Русия, за да го обсъдим, след като трябва отсега да фиксирам резултат. Едва ли обаче ще достигнем до единно мнение за изхода от предстоящия мач. Това в кръга на шегата. Безспорно Русия е сред силните съперници в групата ни. Винаги обаче когато излизам за мач, излизам, за да го спечеля!