Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Селекционерът на националния ни отбор по волейбол Радостин Стойчев даде първата си пресконференция преди олимпийската квалификация в София от 8-и до 13 май. Специалистът от вчера води тренировки с отбора, а днес даде брифинг в зала “Арена Армеец”. Нашите са в група “А” на турнира заедно със Сърбия, Испания и Словения. Първият ни мач е на 8 май срещу Словения. В другата група са Германия, Италия, Финландия и Словакия. Единствено победителят получава квота за Олимпиадата. При евентуален неуспех има още варианти за олимпийски квалификации преди Игрите в Лондон.

Радостин Стойчев с виц избегна отговор на въпроса за шансовете на България да спечели олимпийската квалификация: “При социологическо проучване сред българите на въпрос: Закусвате ли сутрин? Най-много отговори – 70%, се получили на варианта “Не мога да преценя“

“Наистина нищо друго освен олимпийската квалификация не ме интересува. Не разигравам варианти къде евентуално при неуспех в София можем да се борим за квота на друга континентална квалификация. Не си правя никакви сметки. От медиите не искам комфорт, а само да пишат истината. Наистина има разлика в нивото на подготовка на волейболистите ни, които играят в България и в чужбина, това е налице и е проблем. Домакинството и колективната работа са нещата, които правят разликата между отборите за една такава важна надпревара, а не подготовката при липса на време”, допълни още селекционерът.

“Ситуацията при разпределителите е следната. Андрей Жеков е безспорният титуляр, с най-много аргументи на този пост. Никога през живота си не съм виждал плеймейкъра на Марек Гьорги Георгиев, който е от Македония. „Посрещането ни не е на световно ниво и не може да бъде и ще гледаме да го държим на стабилно. Най-невралгичната позиция са центровете. Теодор Тодоров, Николай Николов, Христо Цветанов, Светослав Гоцев и Костадин Гаджанов ще имат равен старт при избора на двама титуляри”, коментира Стойчев.

Специалистът говори и за скандалния финал в родното първенство между Пирин Балканстрой и Марек Юнион Ивкони. Както е известно, Марек стана служебен шампион. “Такива неща не бива да се допускат. Недопустимо е! Спортът е друго нещо, казах го на федерацията още преди да вземат решение и ще повторя това мое становище при срещата ми с тях в събота относно всички въпроси. За съжаление сме много далеч от останалите страни и се разминават вижданията ми с реалността, която е в България. Без да бъда голословен не са се случили кой знае какви промени през изминалата година. Случайно се натъкнах на една информация, че ЕС отпуска средства по различни програми за изграждане или ремонт на закрити спортни съоръжения – зали, басейни и други, без стадиони. От българска страна има само един проект, който някога е кандидатствал, той е от Пловдив. А непрекъснато и непрестанно говорим, че нямаме пари да си оправим залите”, каза Радостин Стойчев.

“За мен да водя националният отбор е въпрос на чест. Опитвам да направя нещо, да помогна в развитието на волейбола и спорта като цяло. Националният отбор трябва да бъде витрина на тази работа. Той не може да бъде изолиран и да бъде самоцел. Ако ме питате, дали за мен е интересно да бъда национален селекционер, ще ви кажа – не е. Много ми се иска нещо да се случи и нещата да се променят. Мен не ме интересува да бъда треньор на националния отбор, а следващият треньор да има условия да работи. Да, щабът ми е прекалено голям, защото сме взели един италианец и един българин, за да се учи от него. За да може след една или две години да заеме неговите функции и да се справя добре”, завърши специалистът./БЛИЦ

Жребий за Олимпийската квалификация:
Група "А"
БЪЛГАРИЯ (№9 в ранглистата)
Сърбия (№7)
Испания (№29)
Словения (№36)

Група "В"
Германия (№13)
Италия (№3)
Финландия (№27)
Словакия (№26)