Селекционерът на националния отбор по волейбол Радостин Стойчев обяви състава, на който ще разчита в Олимпийската квалификация в София и срещите от Световната лига. В него изненадващо попадна Николай Найденов, който на 22 април ще навърши 38 години. Разпределителят се завърна в България и подсили Нефтохимик в края на миналата година.

22-а волейболисти ще бъдат картотекирани за Олимпийския квалификационен турнир през месец май, а група от 25 състезатели ще има права за участие в груповата фаза и Финалите на Световната лига.

Стойчев ще разчита на контузения Виктор Йосифов. Блокировачът на Модена не е играл от няколко месеца заради травма. Той обаче е основна фигура в националния тим в последните години и попада в състава.

Сред избраниците на селекционера са опитните Боян Йорданов и Данаил Милушев, който правят силен сезон в италианската втора дивизия, както и Христо Цветанов. В тима за олимпийската квалификация има 7 състезатели от родното първенство. Това са разпределите Теодор Салпаров (ЦСКА) и Мартин Божилов (Марек), блокировачите на Пирин Светослав Гоцев и Костадин Гаджанов, както и разпределите Георги Братоев (“Левски”), Добромир Димитров (Пирин) и Николай Найденов (Нефтохимик).

Олимпийската квалификация ще се проведе в зала “Арена армеец” от 8 до 13 май, като в нея участват Сърбия, Италия, Испания, Словения, Словакия, Финландия и Германия. Само победителят печели олимпийска квота. България получи втори шанс и при провал в София ще участва в трите междуконтинентални квалификации, които ще се проведат в Япония, Германия и Италия в началото на юни.

В Световната лига България играе в група “Д” с Аржентина, Германия и Португалия от 25 май до 1 юли. Класирането ни за финалната шестица е сигурно, тъй като приемаме турнира от 4 до 8 юли.

Състав за олимпийската квалификация
Разпределители:
Андрей Жеков (Пиаченца (Италия)
Георги Братоев (“Левски Волей”)
Добромир Димитров (Пирин Разлог)
Николай Найденов (Нефтохимик)
Диагонали:
Владимир Николов (Пиаченца (Италия)
Цветан Соколов (Тренто (Италия)
Боян Йорданов (Генуа (Италия)
Данаил Милушев (Кастелана Гроте (Италия)
Посрещачи:
Матей Казийски (Тренто (Италия)
Тодор Алексиев (Сургут (Русия)
Тодор Скримов (Пари Волей (Франция)
Валентин Братоев (Сора (Италия)
Николай Пенчев (Пиаченца (Италия)
Централни блокировачи:
Теодор Тодоров (Сургут (Русия)
Николай Николов (Вибо Валентия (Италия)
Виктор Йосифов (Модена (Италия)
Христо Цветанов (Лион (Франция)
Костадин Гаджанов (Пирин Разлог)
Светослав Гоцев (Пирин Разлог)
Либеро:
Теодор Салпаров (ЦСКА)
Мартин Божилов (Марек)
Владислав Иванов (Констанца (Румъния)

В състава за Световната лига са още Симеон Александров, Методи Ананиев, Теодор Богданов и Борислав Георгиев. За този турнир не е заявен Николай Найденов.