Преди няколко дни се изигра последния финален турнир от Държавното първенство за момчета до 15 години, с което завърши волейболният спортен календар на България за 2014 година.

Със завоюваните 6 медала, от които 4 златни, Детско юношеската школа на ВК ЦСКА отново доказа реномето си на най-силната школа за волейбол в страната.

В различните национални гарнитури тази година намериха място 39 наши състезатели, от които 21 момичета и 18 момчета. За последните пет години, времето в което един състезател преминава най-важните етапи в своето спортно развитие преди да стане професионалист, отборите на ЦСКА спечелиха 34 медала, 16 от които златни. Юношите спечелиха 18 медала (7 златни, 6 сребърни и 5 бронзови), а девойките 16 медала (9 златни, 5 сребърни, 2 бронзови).

От десетилетия женският ни отбор е изграден изцяло от момичета, израснали в школата. В последните години мъжкият отбор на ЦСКА оцелява благодарение на момчетата от школата. През изтеклата година 29 наши състезатели (13 мъже и 16 жени) продължиха кариерите си в чужбина. Отбелязваме всичко това, за да покажем, че въпреки трудностите на времето, в което живеем резултатите на треньорите и спортистите на ЦСКА са устойчиви през годините.

Някой може да попита: Защо е нужно сами да изтъквате успехите си?

Ето защо:

1. Защото нито един треньор от ЦСКА в последните години не е бил поканен за треньор на национална гарнитура.

2. Защото нито един представител на ЦСКА не е в ръководството на национална гарнитура.

3. Защото имената на треньорите Христов, Димитров, Методиев, Симеонов, Дукова, Венева, Рангелова не трябва да останат анонимни.

4. Защото вътре в ЦСКА няма мъжко и женско направление, а има колектив между съмишленици и приятели, които заедно градят основите на българския волейбол.

5. Защото така нареченото мъжко направление, въпреки опитите за внушение, не изостава спрямо женското.

6. Защото някой дълго време търсеше основание, и накрая го намери, деца от школата да не бъдат картотекирани през последната година.

7. Защото залите, в които 250 деца спортуват ежедневно от десетилетия са с неясен статут.

В последните години, трудни за всички, самото практикуване на волейбол и особено класирането на всеки един отбор в България на финали на Републиканско първенство е не само успех, но и геройство. Ние от ЦСКА поздравяваме всички наши противници на игрището, защото те не са ни противници никъде другаде.

Ако всички ние в клуба бъдем все така задружни и търпеливи, шампионски титли и на представителните ни отбори съвсем скоро ще бъдат там, където им е мястото. В ЦСКА!!!


Да достатъчно е … поне за уважение.

Верка Николова
Александър Попов