Волейболните ни национали претърпяха тежка загуба с 0:3 гейма като гост на Русия. По този начин домакините ни го върнаха тъпкано за вчерашното поражение, което селекцията на Силвано Пранди им нанесе. Преди по-малко от денонощие "трикольорите" надделяха с 3:1 гейма, но днес разочароваха и логично загубиха втората си визита в Хабаровск.

Играната пред близо 7000 зрители в зала "Платенум арена" среща бе шеста за България от група "С" на Световната лига. "Трикольорите" имат 2 победи и 4 загуби до момента. Въпреки поражението момчетата на Силвано Пранди останаха на третото място с 6 точки, а Русия е на втората позиция с 12. Убедителен лидер продължава да е Куба с 15 точки след двете победи като гост над Япония с по 3:0 гейма. Следващата седмица България гостува на Япония в Токио, а "Сборная" приема кубинците в Хабаровск.

Пранди направи една промяна в стартовата шестица в сравнение с вчерашната среща. На мястото на Мирослав Градинаров днес титуляр започна Методи Ананиев.

"Трикольорите" загубиха първия гейм с 22:25. Първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:6 за руснаците. Постепенно разликата набъбна на 11:7 след мощни атаки на Сергей Тетюхин и Полтавский, което принуди Силвано Пранди да поиска тайм-аут. Постепенно националите ни успяха да стопят изоставането си на 10:13. При 17:10 за домакините на полето за България се появи Георги Братоев вместо Андрей Жеков, след което "лъвовете" стопиха разликата на 14:17. Въпреки опитите на "Сборная" да си върне преднината българите не позволиха и разликата се запази до 19:16 след две атаки на на Матей Казийски. След това "трикольорите" съумяха да намалят разликата на 19:20 след единична блокада на Казийски срещу Полтавский и атака в аут на руснака, което накара Баньоли да поиска второ прекъсване.

Последва грешка от сервис на Георги Братоев и блокада на Алексей Казаков срещу Казийски и Русия си върна преднината при 22:19. Играта продължи точка за точка и руските волейболисти спечелиха първия гейм с 25:22 след сгрешен сервис на Цветан Соколов.

И във втория гейм руснаците бързо дръпнаха в резултата до 6:2. При първото техническо прекъсване домакините водеха с 8:4. След технично отиграване на 217-сантиметровия Алексей Казаков и втори тайм-аут за Силвано Пранди вече бе 12:4 за руснаците. Постепенно българските волейболисти намалиха изоставането си на 13:17 след контраатака на влезлия като резерва Христо Цветанов и технично отиграване на Матей Казийски, но домакините веднага си върнаха предимството си при 19:13 след атака в аут на Казийски. Двата отбора продължиха да играят точка за точка до 24:18, след което Русия затвори гейма в своя полза при 25:18 след грешка в атака на Христо Цветанов.

Играта тръгна точка за точка в началото на третия гейм, но след технично отиграване на руския капитан Сергей Тетюхин и атака през центъра на Александър Волков "Сборная" дръпна с 4:2. Въпреки това България успя да изравни при 6:6 след успешна атака на Светозар Иванов и мощен ас на Цветан Соколов, което накара италианския наставник на руснаците Даниеле Баньоли да вземе тайм-аут, пише Sportal. Първото техническо прекъсване дойде при минимално предимство за домакините - 8:7 след сервис в аут на Методи Ананиев.

"Трикольорите" успяха да обърнат резултата в своя полза при 11:9 след мощна атака на Матей Казийски и грешка в нападение на Евгений Сивожелез. Разликата постепенно нарастна на 13:10 след технично отиграване на Ананиев, а след това на 16:11 след блокада на Зарко Иванов и атака в аут на влезлия като резрерва Максим Михайлов. Руските волейболисти стопиха разликата на 15:17 след единична блокада на Сивожелез срещу Цветан Соколов и ас на Сергей Гранкин, което принуди Силвано Пранди да вземе прекъсване. Разликата се запази до 19:17, след което Русия успя да изравни при 19:19 и дори да поведе с 20:19 след една успешна атака на Алексей Казаков и две на влезлия като резерва Юрий Бережко. Въпреки тайм-аут, който взема Силвано Пранди руснаците увеличиха разликата на 22:20 в своя полза след нова успешна атака и блокада на Юрий Бережко. В крайна сметка възпитаниците на Даниеле Баньоли спечелиха спокойно гейма с 25:22 след атака на Александър Волков, а с това и мача с 3:0.

Най-резултатен за победителите бе капитанът на "Сборная" Сергей Тетюхин с 11 точки (1 блок и 53% ефективност в атака). Звездата на домакините Семьон Полтавский добави 10 точки (1 блок, 1 ас и 47% ефективност в атака) за победата на Русия. Влезлият като резерва за България 19-годишен талант Цветан Соколов изигра много силен мач и завърши с 16 точки (1 ас и 68% ефективност в атака), но неговите усилия се оказаха недостатъчни. Матей Казийски завърши с 11 точки (1 блок, 1 ас, 41% ефективност в атака и 30% перфектно посрещане), но и това не помогна на България. /БЛИЦ

РУСИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:0 гейма (25:22, 25:18, 25:22)

РУСИЯ: Сергей Гранкин 2, Семьон Полтавский 10, Сергей Тетюхин 11, Александър Волков 9, Евгений Сивожелез 9, Алексей Казаков 6 - Алексей Вербов-либеро (Максим Михайлов 1, Александър Бутко, Алексей Кулешов, Юрий Бережко 4)
Треньор: Даниеле Баньоли (Италия)

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков 1, Владимир Николов 2, Матей Казийски 11, Красимир Гайдарски, Методи Ананиев 7, Светозар Иванов 2 - Теодор Салпаров-либеро (Георги Братоев 3, Цветан Соколов 16, Христо Цветанов 2)
Треньор: Силвано Пранди (Италия)