Старши треньорът на волейболния тим на ЦСКА Александър Попов даде интервю за агенция БЛИЦ след историческото класиране на “червените” за елиминационната фаза на Шампионската лига и тегления днес жребий:

-Г-н Попов, коментарът ви за полския Асеко Резовия (Ржежов), срещу когото ще се изправите в плейофите на Шампионската лига?
-Много сериозен отбор. Поляците имат стабилен бюджет. През лятото играхме една контрола и загубихме. От тогава обаче и нашият, и техният състав е различен. Треньорът Лубомир Травица също е опитен, водил е няколко италиански тима. Имаме своите шансове, но не искам да бъда пророк, никога не съм и бил. Надявам се да покажем добър волейбол и ако играем освободено, всичко може да се случи.

-За първи път български отбор преодоля груповата фаза на Шампионската лига.
-Това е благодарение на момчетата. Заради тях ЦСКА влезе в историята. След двете победи в началото имахме тежки две гостувания. Представихме се слабо, загубихме по категоричен начин и не играхме добре.

-След пораженията от Тур и Уникаха отчаяхте ли се, че и този път няма да прескочите групите?
-Няма как настроението да не се влоши. Добре е, че момчетата не го показваха на тренировките. По време на мачовете е друго нещо, тогава забравяш класиране, точки и такива работи. Излизаш и играеш.

-Какво се промени от миналата година, когато пак играхте в Шампионската лига, но не успяхте да преминете груповата фаза?
-Като клуб натрупахме опит в организационно отношение. Не мога да кажа обаче, че състезателите са научили нещо повече, тъй като от състава, който игра миналата година, не остана почти никой. И тогава имахме шанс, но не успяхме. Във волейбола е така – 1-2 грешки и те лишават от победата. Не победихме Ираклис, а след това и Фенербахче като гост. Тази година бе малко по-различно. Възползвахме се от нашите шансове и взехме домакински победи.

-Надиграхте Зенит, който обаче дойде с резервните си състезатели.
-Това не трябва по никакъв начин да омаловажава победата ни. Техен проблем е с кои играчи са пристигнали в България. Съставът им не бе кой знае колко резервен. Някои от състезателите, които играха снощи, са едни от най-добрите в руското първенство. Съперникът изпълняваше страхотен сервис, за който знаехме, но всичко свърши добре.

-До момента домакинските мачове ви носят пълен успех – три двубоя и три победи.
-Ние сме домакински отбор. Подобна тенденция е присъща на по-слабите състави. Не казвам, че ЦСКА е слаб състав, но са малко тимовете в Европа, които играят еднакво добре като домакин и в мачовете си като гости. Знаете, у дома и стените помагат, публиката ти дава криле и момчетата се представят по съвсем друг начин. Заради победите у дома влязохме в историята.

-Залагате на изключително опитни състезатели и покрай тях на млади таланти. Това ли е рецептата за успеха?
-Не мога да кажа рецепта, но на такъв вариант сме се спрели вече втора година. Трудно ще си позволим да взимаме звезди, затова залагаме на наши момчета.

-Около Коледа бяха тежки финансови времена за ЦСКА. Как успяхте да мотивирате състезателите да продължат да играят?
-Кризата, която имахме, бе повече измислица на медиите. Наистина имахме проблеми, но ние като ръководство знаем какво бяхме обещали на играчите. Прави им чест, че се държаха достойно.

-Ако футболисти не получават заплати няколко месеца, ще последват бойкоти, извадени джобове и всякакви демонстрации...
- (прекъсва) Ето защо съм благодарен на ръководството на волейболния ЦСКА. Аз съм треньор на този отбор вече над 10 години и в голяма част от времето си съм възпитател, а не наставник. През мен са минали стотици волейболисти, на които се опитвах да кажа, че не парите са най-важното нещо на света.

-За какво мечтаете след този исторически успех?
-Мечта е силна дума. Искам да играем хубав волейбол и да радваме привържениците. Да станем още по-добри и да забравим колкото се може по-бързо победата над Зенит (Казан). Предстои ни мач за първенство и колелото се завърта. Такъв е животът на спортиста, всеки ден познатите задължения.

-Какво ще кажете за феновете на ЦСКА, които изпълниха залата в Самоков?
-(затруднява се и мълчи няколко секунди). Не мога да намеря точните думи! Тези хора заслужават уважение. Горди сме, че имаме такива фенове. Аз съм роден цесекар и знам какво е да те подкрепят. Сигурен съм, че ще дойдат на гостуванията ни. Надявам се да продължим да ги радваме.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ