Двама спортни доктори може да бъдат съдени в Италия заради смъртта на волейболиста Вигор Боволента. Бившият италиански национал почина на игрището на 24 март 2012 година, по време на мач в Серия В2. Ужасният инцидент се случи по време на срещата на неговия Волей Форли като гост на младежкия тим на Лубе Банка Марке (Мачерата) – Лубе Банка 2.

В третия гейм 37-годишният център отиде да изпълни начален удар, но хвърли топката, повика за помощ, хвана се за сърцето и се свлече безпомощен на игрището. В продължение на един час лекарите на отбора се опитваха да го реанимират, след което Боволената беше откаран в болница в Мачерата. Там лекарите опитаха всичко, включително и сърдечен масаж, но тъжната вест бе неизбежна и Вигор почина.

"Каза, че му се вие свят и да му помогнем, защото припада. След това се хвана за сърцето си и припадна", разказа тогава един от шефовете на Лубе.

На 29 юли 2011 г. Боволента, който има 553 мача в Серия А1, се отказа от елитното първенство на Италия с открито писмо до тифозите. Решението му бе продиктувано от желанието да работи в отдел "Маркетинг" на клуба Волей Форли, който е близо до града, в който живее. От ръководството му повериха честта да бъде и лидер на тима, в който има предимно млади момчета и така Вигор игра като ветеран.

Разследването на властите показа, че 37-годишният волейболист е имал исхемична болест на сърцето и въобще не е трябвало да играе. Двамата доктори обаче са му казали, че всичко е наред и няма никакви проблеми да се състезава. Според агенция ANSA срещу лекарите ще бъде заведено дело за непредумишлено убийство. Малко след смъртта на Боволента съпругата му Федерика роди петото им дете.