Добър шанс за класиране на световните серии Гран При през 2011 година се отвори пред женския национален отбор по волейбол на България. Това стана след категоричната победа на нашите момичета над европейския вицешампион Холандия с 3:0 в четвъртия ден на континенталната квалификация.

Президентът на Европейската волейболна конфедерация (CEV) пристигна снощи в Каляри и съобщи на участващите отбори, че Гран При догодина се разширява от 12 на 16 отбора по решение на Международната федерация по волейбол (FIVB). Това означава, че от турнирът в Италия няма да се класират първите два отбора както по регламент до сега, а първите три.

Въпреки трите загуби, с които започнаха българските момичета, пред тях се откри неочаквана възможност да атакуват третото място в крайното класиране. Преди последните мачове днес възпитаничките на Драган Нешич продължават да са на последното шесто място, въпреки успеха си над "лалетата". За да стане това трябва срещата между Холандия и Турция да завърши след тайбрек независимо победата за кого ще бъде, България да победи Германия с 3:0, а "Сборная" да надиграе домакините от Италия с 3:0 или 3:1 гейма. Има и варианти, в които българките дори биха могли да си позволят загубата на един гейм срещу Бундестима.

Възможно е в крайна сметка крайното класиране да зависи и от точковият коефициент на отборите, но това ще бъде ясно след края на срещата Турция - Холандия и преди началото на сблъсъка на България с Германия. Мачът между туркините и холандките е от 16:00 часа българско време, а двубоят между българските "лъвици" и германките е от 18:30 часа българско време./БЛИЦ