Националният отбор на България по волейбол ще разполага с един от най-добрите и класни волейболисти в света. Българската федерация по волейбол (БФВ) вече е започнала процедура по издаването на български паспорт и получаване на българско гражданство на една от звездите на световния волейбол - Робертланди Симон, който е спечелил почти всичко на клубно и национално ниво, но вече не се състезава за националния отбор на родината си Куба. 

Той е универсален волейболист и играе отлично на две позиции - централен блокировач и диагонал на разпределителя. Симон е новата звезда на италианския гранд Лубе (Чивитанова), където е съотборник на Цветан Соколов.

Високият 208 сантиметра кубинец е роден преди 31 години в Гуантанамо. През 2010 година като капитан извежда Куба до сребърните медали на световното първенство в Италия.

Кариерата на Робертланди Симон в чужбина стартира през 2012 година в италианския Копра Елиор (Пиаченца). По-късно носи екипите на катарския Ал Раян (където заедно с Матей Казийски стигат до сребро на клубния Мондиал през 2014 година), корейския Севингс Банг, катарския Ел Джаиш, а от 2016 до 2018 година е част от бразилския гранд Сада Крузейро (Бело Оризонте), с който печели Световното клубно първенство през 2016 година.

От новия сезон Робертланди Симон е съотборник на Цветан Соколов в Лубе, а в първите приятелски срещи на тима се изявява като диагонал на разпределителя.

От БФВолейбол се надяват максимално бързо да извадят български паспорт и гражданство на Робертланди Симон, за да може той да играе за България на Олимпиадата в Токио 2020 година. Той ще е третият кубински волейболист от последното златно поколение на тима от Острова на Свободата, който ще играе за друг национален отбор. Първо Османи Хуанторена облече екипа на Италия и стигна до сребърните медали на Олимпиадата в Рио 2016, а сега се бори и за злато на Мондиал 2018. 

Звездата Вилфредо Леон вече получи полски паспорт и дори потренира с “Дружина полска”, за която ще може да играе от 2019 година.

Йоанди Леал също получи бразилски паспорт, но все още не са го повикали да играе за “Селесао”. 

Наскоро Симон стана баща за първи път, след като на 11 септември италианската му приятелка Камилиа го дари с дъщеричка Сесилия.

Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев потвърди новината. "Подали сме всички необходими документи за натурализирането на Робертланди Симон. Сега чакаме. След като му излязат документите му, ще се договорим с Кубинската федерация по волейбол и очакваме период от 2 години, през който Робертланди Симон ще трябва да изчака, за да играе за националния отбор на България, според правилата на Международната федерация по волейбол (FIVB)”, каза пред "Спортал" Любо Ганев.