Александър Боричич, президентът на Европейската волейболна конфедерация (CEV), пристигна във Варна за два от осминафиналите на Европейското първенство. Първият във волейбола на Стария континент гледа двубоите Словения – Турция (3:2) и Украйна – Португалия (3:0) в компанията на Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол, и Ренато Арена, първи вицепрезидент на CEV.
Боричич даде ексклузивно интервю пред официалния сайт БФ Волейбол в Двореца на културата и спорта.

- Г-н Боричич, какви са впечатленията ви от Европейското първенство досега?
- На първо място искам да благодаря на българската федерация за прекрасната организация. Гостоприемството е на най-високо ниво. България допринася изключително много за волейбола в Европа.

- Какво казахте на г-н Ганев по време на мачовете?
- Че всичко е по най-добрите стандарти на Европа. Много съм щастлив, че съм тук. Поздравих моя приятел г-н Ганев за всичко, което е свършено около европейското първенство. Очевидно е, че в българската федерация се работи правилно и се инвестира в бъдещето. Доказателство са успехите на националните отбори при подрастващите. Това са най-добре вложените пари за бъдещето.

- Почти всяка година България организира голям международен волейболен турнир. Мислите ли, че се утвърдихме като добър домакин?
- Много сме доволни от България. И не само от вас. Обиколих всички градове, където тази година е Европейското първенство. Навсякъде организацията е много добра. В CEV сме радостни, че държавите дават толкова много, за да мине всичко по вода.

- Балканските държави се представят много силно. С какво успяхме да повишим нивото на волейбола в нашия регион?
- Ще започна на първо място с финала на европейското първенство за жени. Играха Турция и Сърбия. Не знам кои ще стигнат до мача за титлата при мъжете, но прогресът е видим. Във волейбола са важни най-вече резултатите, но не по-малко и организирането на големи състезания. Надявам се, че когато завърши мъжкото европейско първенство, ще сме видели двата най-добри континентални турнира в цялата история.

- Гледахте на живо четвъртфинала при жените България – Нидерландия във Флоренция. Какво мислите за европейските отбори?
- Нивото във всички европейски държави се повишава. Най-хубавото е, че всеки се старае да се развие. Всеки иска да е конкурентен на останалите.
 
- Следващия уикенд CEV организира галавечер по случай 50-годишнината си в Рим. Какво е най-голямото постижение в последния половин век?

- 50 години е много добър повод да бъде отпразнуван подобаващо. Ще си спомним доста неща от миналото, ще отдадем заслуженото на постигнатото досега. Разбира се, най-добре ще се помнят мачовете от сегашните европейски първенства. Мисля, че най-доброто нещо е фактът, че нивото на волейбола на континента се повиши. Инфраструктурата също е значително по-добра.

- Какво трябва CEV да подобри в работата си в близко бъдеще?
- Искаме да повишаваме нивото на европейските първенства. Същото така и на Шампионската лига. Искаме европейските отбори да са най-силни на олимпийските игри и на световните първенства.

- Известен сте като голям приятел на българския волейбол. Кога да ви очакваме отново?
- Съвсем скоро. В София ще има европейска конвенция, на която ще присъстват 160 треньори. За мен ще бъде изключителна радост да бъда сред тях. И да гостувам отново в България.