Студентът на Националната художествена академия в София Стефан Василев направи нещо страхотно за волейбола и столичната зала "Христо Ботев". Проектът му е реализация на магистърската му дипломна работа на тема „Български волейбол" и е с размери 6,80 метра ширина и 4,10 метра височина.

"Възпитаник съм на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен. Завърших специалност "Иконопис". Продължих художественото си образование в Националната художествена академия в София и завърших специалност „Стенопис" в бакалавърска степен, а впоследствие и магистър. Израстването ми като стенописец протече под ръководството на един взискателен и всеотдаен преподавател - Проф. Олег Гочев, на когото искрено благодаря за професионализма и творческата подкрепа. Творбата ми е свързана с националните спортни постижения в българския волейбол и е изпълнена на фасадата на Спортна зала „Христо Ботев" до централния вход за посетителите на съоръжението. Темата е свързана не само със самата сграда, където тренира нашият национален отбор по волейбол, но и с нейната монументалност. Сградата е домакин, както на спортни, така и на културни мероприятия и концерти", разказа Стефан Василев пред БЛИЦ СПОРТ.

"В творбата се опитах да покажа динамиката на фигурите, бързите реакции и устрема на играчите. В горната част на композицията са динамичните моменти във въздуха, вдигането на топката и забиване, докато в долната част на фокус е посрещането и спасяването на топката и отборната игра. Основен скелет на композицията е българското знаме с неговите извивки и пречупвания, изобразяващи силуета на България. В централната част на композицията националният флаг влиза в ролята на мрежа, която се преплита между играчите и символизира ситуация, в която българският волейболист, решен да победи, стремително атакува, а противниковият отбор се опитва да блокира удара", обясни още Василев за доброто си дело.
       
"Активните студени цветове изразяват хармония в динамиката на една кристална атмосфера, напомняща прожектори, кръстосващи светлинни лъчи, които следват движенията на фигурите. Работният процес беше наситен с предизвикателства, от различно естество: от една страна организацията на работния процес във всички детайли, от друга страна - времето, което се редуваше между проливни дъждове и горещи слънчеви дни", разказа амбициозният сливналия.

Това е вторият му изпълнен стенописен проект в София, с който завършва висшето си образование и стартира професионалната си дейност.