Словенските волейболисти завършиха триумфално Европейското първенство за мъже, след като спечелиха бронзовия медал. Те победиха Франция с 3:2 гейма (25:22, 25:16, 21:25, 18:25, 15:11) в малкия финал в Рим. Ожесточен борба и драматични обрати белязаха срещата.

Момчетата на румънския треньор Георге Крецу водеха с 2:0 гейма и вероятно предчувстваха успеха, но французите някак намериха отговор. Решителното желание на супер-балансирания словенски отбор обаче се оказа решаващо за крайния успех.  В решителния сет ръцете им не трепнаха при блокадите, трепнаха, а си свършиха работата отлично. Особено ефективен беше Рок Можич, който вкара няколко решаващи точки в петия сет, а с 26 беше и най-ефективният играч в мача.

Тине Урнаут добави 19 точки за победителите, а Ервин Нгапет реализира 18 за Франция, докато Кевин Тилие остана с 16.

Това е трети пореден медал за Словения от европейски първенства и общо четвърти във витрината на волейболния тим. През последните години тя не е печелила медал само веднъж, но всички предишни са били със сребърен блясък. Спечелвайки малкия финал, те също така се реваншираха на французите за някои болезнени поражения, като финалите на шампионата през 2015-а , когато бяха водени от настоящия френски селекционер Андреа Джани, а също така и в квалификациите за Олимпийските игри в Токио. Тогава на турнира в Берлин след аванс от 2:0 и изиграни пет сета радостта беше за "петлите". Французите са актуални олимпийски шампиони от 2021-а година в Токио, а най-доброто им постижение на Световни финали е 2-о място през 2002-а.

По-късно тази вечер е и финалът за европейската титла между отборите на Италия и Полша. Първенството се проведе в четири страни, една от които България. Българският волейболен отбор приключи рано-рано участието си, отпадайки на осминафинал от Франция.