Спортен комплекс "Sofia Beach" се превръща в арена на един от най-големите международни турнири по плажен волейбол, на които България е домакинствала. Състезанието ще е на модерния комплекс в близост до Панчарево и стартира на 5 август. От различни краища на света ще пристигнат едни от най-добрите състезатели по плажен волейбол.

Отбори от България, Австрия, Чехия, Турция, Ливан, Полша, Словения, Беларус и Сърбия ще се пуснат в битката за медалите. А наградният фонд е 20 500 евро. Между 26 и 29 август ще има и женски турнир при същите условия.

NOVA ще излъчи директно финала на 8 август от 17 часа.

Ярив Лернер, изпълнителен директор на Ню Бояна Филм и бивш състезател по плажен волейбол, заедно с Онур Кара, основател и мениджър на Sofia Beach Volleyball, са основните организатори. Партньори на събитието са БФ Волейбол, Министерството на спорта и фондация „Европейска столица на спорта“ към Столична община.

Международната централа FIVB подкрепя турнира, който ще е тест за предстоящото световно състезание за мъже и жени през май, което се стреми да привлече и олимпийски състезатели. Дългосрочната заявка на организаторите е каузата България да има отбор по плажен волейбол на олимпийските игри през 2024 година.