Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Скандалът в българския волейбол доведе до оттеглянето на генералния спонсор за Световната лига ПОК "Доверие", както БЛИЦ първи съобщи. Главният изпълнителен директор на компанията Даниела Петкова съобщи, че прекратяват договора заради скандала, който продължава вече повече от месец, както и заради липсата на прозрачност в управлението на федерацията (БФВ).

Тя обясни, че след обвиненията във финансови злоупотреби и назначената проверка лично е проверила публикуваните от федерацията отчети. "Със сигурност не разбирам от волейбол, но от отчети разбирам. От много години не съм виждала такива отчети, в които 90% от сумите за приходи и разходи да са описани в графа "други", без да има яснота какви са всъщност. Освен това е записано, че одиторите имат резерви към достоверността на отразените в отчетите задължения. Това поставя под въпрос достоверността на целия отчет. Не казвам, че той е незаконен, но сме смутени от него. В него са записани 4.748 млн. лева разходи, от които 4.338 милиона са в графа "други", посочи Петкова пред "Дневник".

От описаните 340 хиляди са административни разходи 33 хиляди са представени като "отрицателни разходи от разлика във валутни курсове". Задълженията на федерацията за 2011 г. са 610 000 лева.

Договорът на ПОК "Доверие" беше за Световната лига, като ангажиментите на федерацията са били до края на годината. Волейболните национали ще играят с логото на компанията на екипите и в мачовете от турнира в Португалия в края на седмицата, а след това то ще бъде свалено. Спонсорството е за 300 000 лева, от компанията вече са превели половината, но няма да иска неустойки.

Петкова е събрала на среща по-рано днес представители на двете страни - бившия селекционер Радостин Стойчев и бившия директор на националния отбор Николай Николов, както и представителите на федерацията Иван Тодоров и Станислав Николов. ПОК "Доверие" има готовност да се върне във волейбола, но ако бъдат спазени трите условия, които са я привлекли първоначално. "Искаме да излязат резултатите от финансовата проверка и да се докаже, че няма злоупотреби. Второто ни условие е всички във волейбола отново да бъдат едно цяло, а Матей Казийски да се върне, защото без него отборът е по-слаб. Третото е възстановяването на голямата обществена подкрепа", завърши Даниела Петкова.