Националният ни отбор по волейбол за мъже започна със загуба участието си в тазгодишното издание на Лигата на нациите. Воденият от Николай Желязков тим взе гейм, но отстъпи на Сърбия с 1:3 (25:19, 19:25, 22:25, 20:25) в първия си мач от Група 2 на турнира, която се провежда в Отава (Канада). Западните ни съседи стигнаха до обрата, въпреки че беше голяма част от основните си играчи.

Стартът бе повече от отличен, а националите ни поставиха съперника на колене. След три успешни блокади нашите поведоха с 5:0, а след това разликата нарасна на 8:3. Тимът ни изгради непреодолима стена за атаката на съперника, като до средата вече бяха отбелязани шест точкови блокади за 15:9. До края на гейма България зашемети опонента на този елемент и завърши с общо 8 точкови блокади. Сърбия не успя да се съвземе. Националите спечелиха първата част и поведоха с 1:0.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Във втория гейм ролите се размениха. Плавите излязоха от негативната ситуация, докато нашите отбелязаха спад и започнаха да грешат. След равностойно начало, съперникът се откъсна с 2 точки (8:6). В средата на гейма сърбите увеличиха преднината - 16:9. Селекционерът Желязков предприе двойна смяна, като на полето се появиха Денис Карягин и Добромир Димитров. Рокадата не доведе до промяна, Сърбия продължи да диктува играта и затвори гейма в своя полза за равенството 1:1.

Третият гейм бе ключов в мача, като бе равностоен, но в решителните минути тимът ни не издържа. Сърбия поведе с 4:1. Националите не не паднаха духом и изравниха при 7:7, след добър начален удар на Александър Николов. Последва равностойност. В средата на гейма „лъвовете“ отново изригнаха и взеха две точки реднина - 17:15. За съжаление не запазиха аванса. Плавите направиха обрат и поведоха с 21:19. Волейболистите ни се доближиха на точка до съперника 21:22, но за повече нямаше сили. Сърбия не допусна изненади и взе гейма, като поведе с 2:1.

В четвъртата част имаше равностойност само до 8:8 След това опонентът отново се откъсна и поведе с 12:8. Това бе преломен момент, а противникът увеличи аванса си на 18:12. Нашите опитаха да се борят, но скъсиха дистанцията само до две точки 20:22. Сърбия не се огъна и спечели гейма, като се поздрави с крайното 3:1.

С най-голям актив за България бе Радослав Парапунов с 14 точки ( 1 блок). Александър Николов завърши с 13 точки (1 блок). Светослав Гоцев добави 12 точки ( 5 блока, 2 аса). Алекс Грозданов се отчете с 10 точки ( 4 блока, 1 ас).

Във втория си мач от Лигата на нациите родните представители се изправят срещу Германия. Двубоят е на 10 юни от 23:30 часа българско време.

СЪСТАВ НА БЪЛГАРИЯ В МАЧА: Георги Сеганов Радослав Парапунов, Мартин Атанасов, Александър Николов, Светослав Гоцев, Алекс Грозданов, либеро - Мартин Иванов (Светослав Иванов, Аспарух Аспарухов, Добромир Димитров, Денис Карягин, Николай Колев).