Женският национален отбор на България по волейбол стартира със загуба в тазгодишното издание на Лигата на нациите. Воденият от Лоренцо Мичели тим отстъпи на Нидерландия с 0:3 (14:25, 20:25, 22:25) в първата си среща от група 1 на надпреварата, изигран в Анталия (Турция). 

Утре (15 май) нашите почиват, а на 16 май (четвъртък) излизат срещу Япония в 17:00 ч. българско време.

Българските волейболистки не започнаха по най-добрия начин. Впоследствие те имаха своите шансове във важните моменти, но изпуснаха възможността да излязат от тежката ситуация. 

Третият гейм изглеждаше благоприятен за възможен положителен развой в срещата, но опитът на "оранжевите" отново се оказа ключов за успеха.  

Нидерландките поведоха (3:1), след което "лъвиците" изравниха. Грешките в нашето поле зачестиха и това позволи на противника да вземе отново превес. При 8:9 момичетата на Лоренцо Мичели успяха да се доближат само на точка, но впоследствие "оранжевите" набраха инерция. Те поддържаха темпото стабилно и не допуснаха сериозна съпротива, оставяйки ни на едва 14 точки. 

Българските националки стартираха с добра преднина (3:1), но бяха настигнати от представителките на "лалетата". Играта продължи равностойно, постепенно нидерландските състезателки отново дръпнаха. Двата тима продължиха точка за точка, борбата от двете страни на мрежата продължи. Тимът ни отново започна с грешките, от което съперникът се възползва. 

Нашите тръгнаха ударно в третия гейм (5:2), след което продължи да диктува положението. В редиците на "оранжевите" настъпи неразбирателство, доминацията на нашите се запази. В ключовите моменти (19:16) се усети разколебаване от страна на родните националки, загуби се ритъмът и воденият от Феликс Козловски тим успя да навакса изоставането си, а и да обърне резултата (22:19). Въпреки че успяхме да намалим разликата, не можахме да преодолеем противника и той записа чист успех. 

Най-голям актив записа капитанът Мирослава Паскова-Кънева - 11 точки (1 ас), с 9 точки се отчете Мария Йорданова (2 аса). За съперника Селесте Плак бе над всички с 12 точки (3 блокади), по 10 точки записаха Юлиет Луис (1 ас, 1 блокада) и Анне Буийс. 

БЪЛГАРИЯ: Петя Баракова, Мирослава Паскова, Мария Йорданова, Мария Кривошийска, Борислава Съйкова, Ива Дудова, Жана Тодорова - либеро (Маргарита Гунчева, Микаела Стоянова, Елена Бечева, Мила Пашкулева)