България започна с победа домакинския си турнир от Група "D" на Световната лига в София, а на трибуните в "Арена Армеец" седна вече бившият селекционер Радостин Стойчев. Спецът беше заедно с баща си Светослав, както и с доскорошния директор на тима Николай Николов и италианския кондиционен треньор Ецио Брамард. След края на срещата с Португалия всички национали отидоха да го поздравят, а на излизане от залата феновете го чакаха с викове „Радо, Радо”. Стойчев се съгласи да говори за проблемите в българския волейбол и за неговата позиция.

- Съществува ли все още вариант да ви видим като селекционер на България на Олимпийските игри или всичко е приключено?
- Аз много ясно заявих позицията ми от самото начало и тя не се е променила и нищо не може да я промени. Така че е излишно да коментирам едно и също нещо всеки път.

- От федерацията ви обвиниха, че сте манипулатор. Коментарът ви?
- Те много добре знаят каква е реалната ситуация и какво точно имам впредвид. Фокусирал съм се върху това да се преборя точно с такива хора като тях и най-вече с начина, по който процедират в българския волейбол. Както казах още на първата ми пресконференция по случая, това не е лична борба. Очаквах, че ще започнат да ме обвиняват в какво ли не. Не искам изобщо да се спирам на смешните им обвинения. Борбата е за волейбола, тя не е лична и няма да я превърна в такава.

- Струва ли ви се нормално, че ликът на Матей Казийски бе премахнат от плакатите в "Арена Армеец"?
- То има толкова неща, които са обидни, че не знам от къде да започна. Смятам, че всичко това е в стила на хората, които управляват федерацията.

- Как се чувствате като зрител в "Арена Армеец"?
- Винаги съм идвал да наблюдавам националния отбор, независимо кой го тренира, кой играе и кой ще управлява федерацията.

- Можем ли да бъдем оптимисти за финалите на Световната лига и за Олимпийските игри в Лондон?
- Още е твърде рано да се каже, защото това е първият мач (б.р. - победата с 3:1 над Португалия), в който се присъединиха всички онези, останали в София да се подготвят индивидуално. На тези състезатели им е необходим най-вече игрови ритъм. Надявам се в следващите два дни да го намерят и да потренират с останалите си съотборници, които играха в Буенос Айрес и Гимараеш. Освен това липсва Андрей Жеков. Не знам какво се е случило, но ще се опитам да разбера каква е ситуацията. Това също е важно.

- Следователно не знаете защо Жеков отсъстваше в първия мач срещу Португалия?
- Нямам никаква представа, сега (б.р. - вчера) разбрах, че не е дошъл.

- След като сте вече отстрани на националния отбор, поуспокоихте ли се след всичко, което се случи?
- Не съм бил никога нервен. Все пак проблемите ги има, за да се разрешават. Проблеми имаме и продължаваме да ги имаме за съжаление. Смятам, че хората започват все повече да проглеждат и това е важно. Клубовете, състезателите и деятелите на волейбола ... Смятам, че много по-широк кръг от хората започва да осъзнава реалността и да мисли по-смело, което е радващо.

- Мислите ли, че президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров ще си подаде оставката?
- Никога не съм се съмнявал дали ще си я подаде. Аз винаги съм бил убеден, че няма да го направи.

- Защо?
- Защото това показва историята и практиката. Първият път аз си подадох оставката само заради една не добра оценка за работата ми от страна на федерацията. Тогава сметнах, че е необходимо да го направя. А как може да стоиш при освиркванията на пълна зала, за мен това е необяснимо.

- Мислите ли, че всичко това щеше да се случи, ако бяхме спечелили още първата олимпийска квалификация или скандалите бяха неизбежни?
- Беше въпрос на време да се случи, то беше подготвено още преди квалификацията.

- Още когато поехте националния отбор на България заявихте, че мечтата ви е да водите тима на Олимпийски игри. Сега след като отборът ще играе на този форум съжалявате ли, че няма вие да водите момчетата?
- Не съжалявам никога за нищо, защото когато правя нещо, се опитвам да го правя максимално добре. Така че аз съм спокоен. Няма за какво да съжалявам. Единствено мога да съжалявам за пропуснатите възможности за отбора, но не и в личен план.

- Играчите, треньорите и всички от щаба дойдоха да ви поздравят и да разговарят с вас след края на мача с Португалия. Това радва ли ви?
- Те са страхотни. Играчите са много готини. Щабът е на много високо ниво и се радвам да ги виждам виждам всички заедно. Когато побеждават наистина ми е хубаво. Изпитах такива усещания докато гледах мачовете в Португалия и Аржентина. Винаги ще съм с тях и те го знаят това.

- Много хора се питат дали беше възможно всички тези скандали да се случат след края на Олимпийските игри?
- Аз не смятам, че съм направил нещо срещу България. Това, което се опитвам да направя, е в името на страната. Мисля, че това е начина и сега е момента. След края на Олимпийските игри първото нещо, което ще се случи е всеки да се присъедини към клубните си отбори, включително и аз. Интересът ще спадне и как си представяте такава важна борба след Олимпийските игри? Винаги съм смятал, че за да се постигнат големи резултати нещо трябва да се жертва. И се надявам именно моята жертва да е за добро.

- Ще се справи ли Найден Найденов като селекционер?
- Пожелавам му успех надявам се да се справи.

- Как го виждате като старши-треньор?
- Избягвам да дадвам мнението си за колегите. Никога не съм го правил, но не го казвам, защото в конкретния случай е Найденов. Не искам да бъда разбран погрешно. С Найден, както и с целия щаб, работим заедно от година и половина. Определили сме вече линия и система на работа. Когато се говори за работата на един треньор, тя зависи от труда на целия щаб. Това е много важно и се надявам, че щабът ще продължи по същия начин и ще помага на Найден. Найден е върхът на пирамидата, откъдето трябва да се взимат решенията. Надявам се да има силата да ги направи.

- Ще пътувате ли за Лондон за олимпийския турнир?
- Разбира се и усилено си търся билети.