ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Волейболистките от националния тим на България продължиха впечатляващото си представяне на Европейското първенство, което се провежда в Италия, Белгия, Германия и Естония. Момичетата на Лоренцо Мичели победиха драматично Румъния в балканския сблъсък с 3:2 (26:24, 18:25, 25:17, 22:25, 15:12) и заслужиха второто място в група В. То пък ще им даде и на теория по-лек жребий за осминафиналите. Преди началото на мача нищо не бе сигурно. Шансове за следващата фаза имахме ние, румънките, Швейцария и Босна и Херцеговина. При загуба с 0:3 със сигурност волейболистките ни нямаше да са втори за сметка на Румъния.

На осминафиналите "лъвиците" срещат третия в група D, който ще стане ясен след изиграването на мача между Естония и Словакия. При загуба на словачките и победа на Испания над прибалтийските състезателки, ще настъпи разместване в класирането. При победа на словашкия тим, той ще бетонира третата си позиция.

Българките започнаха мача с огромен хъс. Двата отбора тръгнаха равностойно, след което момичетата на Лоренцо Мичели диктуваха положението до 11:6. Противникът влезе в серия, успявайки да стопи напълно дистанцията (11:11). В следващите минути обаче "лъвиците" отново бяха по-добрият отбор и оформиха стабилна преднина. В самия край на гейма (16:22) северните ни съседки успяха отново да направят интрига, стопявайки разликата на едва точка (22:23). Интригата се запази, но българките успяха да излязат от ситуацията и да поведат в резултата след 26:24.

Вторият гейм не започна добре за България. Румънките рано дръпнаха с 6:1. Йорданова спря серията, но това не доведе до начало на наша. Все пак преднината спадна до 7:4. Нашите продължиха бавно да „настъпват" в резултата. Стигнахме до 10:12. Двата тима започнаха да разменят успешни атаки при нищожна преднина за Румъния. Най-накрая изравнихме резултата, след като Петя Баракова направи хитро пускане – 15:15. Съперникът пак взе три точки преднина. Нашите отвърнаха с две – 17:18. За съжаление Румъния отново направи серия, поведе с 24:18. Изравняването в сетовете дойде при 25:18.

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+) 

В третата част заиграхме като в първата – уверено и смело. Поведохме с 6:2 - и блокадата, и атаката работеха на висота. Нямаше как да очакваме липса на съпротива. Румъния влезе в своята макар и кратка серия – 6:4 за България. Но за разлика от миналия гейм не се притеснихме, а ударихме яростно – 10:4. Това обаче сториха и румънките, намалявайки преднината ни до 12:10. Нашите отново направиха важна крачка напред и поведоха с 15:11, а след това и с 20:12. Много силно включване от резервната скамейка направиха Мария Кривошийска и Елена Бечева. А за дългата серия от началния удар се грижеше Баракова. При 22:14 геймът изглеждаше вече предрешен. Съпротивителните сили на румънките явно намаляха. Първият геймбол дойде при 24:16, но Румъния се измъкна с добра атака. При втория ни обаче блокадата беше безпощадна – 25:17.

В четвъртата част българските националки тръгнаха отлично и поведоха с 9:3, но допуснаха отново да бъдат настигнати. До средата двата тима бяха равностойни, след което последваха моменти на възходи и спадове в играта ни. След 17-та точка колебанията бяха още по-чести, но след 21:18 нашите успяха да се мобилизират и да изравнят. Румънките обаче успяха да надделеят с 25:17 и да вкарат мача в тайбрек. 

Тайбрекът трябваше да реши дали още днес можем да сме втори в групата или трябва да разчитаме на утрешния мач срещу Швейцария от 19 часа. Нашите момичета бяха безапелационни до 10:5, след което румънките влязоха в серия и ни изправиха на нокти, изравнявайки резултата при 11:11. Мисълта за загуба обаче изглежда подейства мобилизиращо и състезателките на Лоренцо Мичели излязоха от ситуацията, успявайки да спечелят гейма, но и мача след 15:12.

Така българските "лъвици" останаха твърдо на второто място във временното класиране в групата с 3 победи, 1 загуба и 8 точки. Утре (23 август) България ще изиграе последната си среща от Група В срещу отборът на Швейцария, който днес почива. Двубоят е отново от 19,00 часа българско време и ще бъде излъчен на живо по MAX Sport 2.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!