Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

България се класира за финала на Европейското първенство по волейбол за девойки под 18 години след оспорвани моменти, обрати и страхотен характер и психика в края на мача срещу Италия, спечелен с 3:2 (25:20, 23:25, 25:20, 17:25, 18:16). Българките спасиха 3 мачбола и изравниха резултата при 14:14, а след това успяха да спасят още един мачбол при 14:15 и да спечелят драматично тайбрека. Така селекцията на Антонина Зетова ще се бори за златото, а решителната среща в Блаж (Румъния) е в събота, 13 юли, от 19:00 часа наше време. По-късно днес ще стане ясно срещу кого измежду Белгия и Полша ще спорим.

Успехът е дълго чакан, като за последно български волейболистки са играли на финал в тази възраст през 1982 година, когато печелят сребърни медали.

С игра на големи амплитуди, но с невероятна борбеност и отдаденост, нашите момичета се наложиха в първия полуфинал за деня срещу Италия - 3:2 (25-20, 23-25, 25-20, 17-25, 18-16). Националките ни на два пъти повеждаха, но в крайна сметка се стигна до тайбрек, в който отстъпвахме с 10:14, но успяхме да обърнем до 18:16.

Младите ни "лъвици" бяха подкрепяни от колоритни български фенове на трибуните, а голям трикольор бе разположен в един от секторите в залата. Двубоят изгледа президентът на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев. В срещата бе използвана техника за видеоповторение.

Само преди месец съставът на Зетова игра с Италия три контроли, като част от подготовката си, и ги спечели. С такава увереност започна и днешната среща – 3:0. Съперникът изравни и последваха няколко минути в равностойна игра. Страхотна наша серия от 7-0 ни изведе напред при 13:5, но и Скуадра не се предаде и отвърна с 5 поредни точки. Парапунова записа първи ас за България, а преднината ни отново стана изразителна – 17:12. Тя бе близо и до втори пореден ас, но италианките много самоотвержени спасиха силния ѝ сервис. В последвалата атака успяха да прекъснат серията ни и на свой ред да направят три поредни точки, за да поиска Зетова прекъсване. След него Италия записа точка от ас, която обаче бе прегледана с видеочек и в последствие отменена. След това Дарина Нанева и Калина Венева направиха преднината ни отново 4 т. (20:16). Стигнахме до геймбол. Нанева сгреши на начален удар, но това сториха и италианките, за да спечелим първата част с 25:20 и много силна игра в атака.

Втората част започна подобно на първата – 3:3. Този път с леко предимство бе тимът на Италия, а ние бяха в ролята на догонващи (3:6). Можехме да изравним при 6:7, но грешка на начален удар ни попречи. Атаката на Скуадра се изостри. Зетова взе прекъсване и поиска да се лимитират грешките ни на сервис. Две точки на Окоро отново ни доближиха, а равенството не закъсня – 9:9. Последваха размени на точки. Щабът ни поиска прекъсване при 16:18, а Зетова похвали момичетата за играта "блок-защита". След паузата разликата стана 5 т., но младите ни „лъвици" проявиха характер и стопиха до 1 т. при 22:23. Този път Италия стигна до геймбол и втората възможност бе успешна – 23:25.

С два поредни аса на Деница Ангелова поведохме с 4:1 в третия гейм. Италианките не ни позволиха да се откъснем с поведе, а дори изравниха при 5:5. Парапунова с успешна атака спря устрема им за обрат. Това все пак се случи – 7:9, а Зетова използва таймаут. Дойде време за нашия обрат със серия от 4 точки за 12:10. Италианският щаб взе прекъсване, но ние записахме още една поредица от 3:0 за второ прекъсване на съперника (15:12). За съжаление преднината ни от 5 точки бе стопена и италианките изравниха (17:17). След размени на няколко точки България спечели 4 поредни точки. С два поредни блокаута стигнахме до 25:20 и нова преднина в геймовете.

Силната игра от последните минути се изпари в следващата част и четвъртият гейм тръгна кошмарно за нас - 0:4. Зетова взе ранен таймаут, но и следващата точка бе за съперника. Серията им бе прекъсната след топка в аут. За наше съжаление грешките ни продължиха и след една такава на начален удар, изоставането ни стана 2:9. Настроението на Италия видимо се приповдигна, а с това растеше и авансът им. Прекъсване за нас при 6:14. За първи път в срещата разликата стана двуцифрена, но не в наша полза – 9:19. Въпреки сериозната разлика намерихме сили и воля да я намалим, като Италия взе тази част при 17:25. Италия изравни за втори път в полуфинала.

С ас на италианките започна тайбрекът. Последва блокада и 0:2. След това нашата блокада не успя да спре противникова атака и 0:3. Нашите волейболистки се поправиха и Ангелова записа точка на блокада. Италия се откъсна при 5:1, но отново Ангелова намали. Ас на Веневе и стопихме до 1 т. В следващите минути успявахме да „дишаме във врата" на Скуадрата. След продължително разиграване бяхме много близо до това да изравним за 7:7. При 6:9 щабът ни поиска прекъсване, в което Зетова насърчи момичетата да забиват по-смело и да се подсигуряват. Разликата обаче стана 4 т. (6:10). Парапунова намали за 8:11. След това страхотно спасяване и Венева отбеляза за 9:12. Италия стигна до мачбол при 10:14. Имаше четири възможности да спечели мача и тогава настъпи нашето време. Италианките сгрешиха на сервис. След това успешна блокада на Ангелова накара щаба на италианките да иска таймаут при 12:14. Венева застана на сервис, а Окоро записа точка. Стигна се и до равенство! Точката записа отново Ангелова. Венева сгреши на сервиса, но и съперникът сгреши. Италия отново излезе напред с пореден мачбол, но ние спасихме и тази възможност. Излязохме и с точка напред, благодарие на Парапунова. Окоро застана на начален удар без да трепне, а Дарина Нанева заби за победната и много-много сладка точка – 18:16.

Деница Ангелова завърши с 18 точки, а три националки реализираха по 12 т. - Никол Окоро, Калина Венева и Вяра Парапунова. Записахме 7 точки на сервис и 8 на блокада.