Президентът на Международната федерация по волейбол Ари Граса бе удостоен с най-високата титла на Националната спортна академия „Васил Левски“ – "Доктор Хонорис Кауза". Тържествената церемония се състоя днес сутринта в Аула Максима на столичното учебно заведение, а сред специалните гости бяха министърът на спорта Красен Кралев, президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров, вицепрезидентите на БФВ Петър Кънев и Иван Тодоров, гененералният секретар на БФВ Станислав Николов, олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, вицепрезидентът на БОК Йорданка Благоева, редица волейболни величия, сред които и световната легенда и член на Залата на славата Димитър Златанов. Орденът на 72-годишния бразилец бе връчен лично от ректора на НСА доц. д-р. Пенчо Гешев. След края Ари Граса, който е юрист по образование и бивш национален състезател по волейбол на Бразилия през 60-те и 70-те години на ХХ век, изнесе лекция пред пълните трибуни на залата, в която основна тема бе развитието на световния волейбол и неговото популяризиране в обществото.

„Преди да започна искам да кажа, че в Бразилия волейболът е спорт номер едно, защото футболът не е спорт, а религия. За мен е огромна чест да поздравя всички присъстващи в залата. Настоящи и бивши играчи, спортни съдии и всички олимпийски медалисти, които дойдоха тук да ме почетат. Благодаря ви. Изключително съм горд, че получих титлата "Доктор Хонорис Кауза“, бяха първите думи на Ари Граса.

„Безспорно спортът е много важна част от живота. За това бих искал да подчертая неговата социална, здравна и образователна роля. Затова виждам нашата мисия в две направления. Да предложим възможности и иновации. Иновациите са за държавите, които имат добре развита спортна система, за да продължат напред, а възможностите са всички останали държави, които сега прохождат и трябва да им дадем шанс да открият ценностите на спорта. Волейболът е семеен спорт и е наш дълг да го направим достъпен за всички. Трябва да вкараме волейбола в средното образование. Наша мисия е дадем достъп на всички и най-вече на момичетата и подрастващите. Световната федерация по волейбол е навсякъде. Тя е в Африка, Азия, Южна Америка. Ние сме на всякъде, за да прокарваме нашата мисия“, заяви президентът на международната федерация.

На въпроса какво мисли за организацията на шампионата до този момент Граса отговори така: „Трудно ми е да коментирам организацията на европейското, защото пристигнах в България вечерта. Това, което видях е невероятната публика и съм много доволен от българските фенове. Гледах мача снощи по телевизията и беше шоу. Броадкастинга бе на много високо професионално ниво. Може би след края на турнира ще дам по-обективно мнение и ще отговоря по-конкретно на въпроси свързани с това дали България може да приеме и Световно първенство“, завърши новият "Доктор Хонорис Хауза" на Националната спортна академия.

„Ари Граса се нарежда до имената на Хуан Антонио Самаранч, Жак Рох, Франц Бекенбауер, Сергей Бубка и Рубен Акоста, които също имат титлата "Доктор Хонорис Кауза" на НСА. България подкрепя напълно опитите на Международната федерация в лицето на Ари Граса волейболът да премине в група 1 на олимпийските спортове (в момента е в група 2), както и всички останали точки в програмата за управление“, заяви спортният министър Красен Кралев.

„Най-напред искам да благодаря на ръководството на Национална спортна академия, което разгледа много внимателно нашето предложение за удостояване  на д-р Ари Граса с почетното звания "Доктор Хонорис Кауза". И това наше желание най-вече бе продуктивано от това, че д-р Ари Граса от дълги години е добър приятел на България и българския волейбол. Винаги сме срещали неговата подкрепа във всички инициативи, които да отредят на българския волейбол мястото, което му се полага – сред най-силните страни в света и в Европа. Радвам се, че това събитие става точно сега, когато българският отбор жъне успехи и показва, че в България волейболът е спорт номер едно. Радвам се, че имаме един много силен отбор, силен волейбол с безкрайно силен авторитет“, каза пък президентът на Българска федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров.

Полуфиналът на Евроволей 2015 България – Франция е в събота от 20:45 часа в „Арена Армеец“, а всички билети за двубоя вече са продадени.

Следете с БЛИЦ: Евроволей 2015