Волейболното лято в зала "Арена Армеец" съвсем не е приключило. След двете олимпийски квалификации и финалите на Световната лига, в края на август спортното бижу на София ще приеме и Световното първенство по волейбол за глухи.

В шампионата ще участват 12 мъжки и 10 женски отбора. Българският тим е воден от наставника на Славия и един от пионерите на плажния волейбол у нас Стефан Демерджиев.

"За мен е чест и удоволствие да съм треньор на този тим. Отборът ни е сплав от опитни и млади състезатели. Надявам се да постигнем нещо значимо на този турнир и да зарадваме хората, които ни подкрепяха в подготовката за участие", коментира Демерджиев.

Шампионатът на планетата в София е едва вторият такъв. Първото е в Аржентина и тогава шампион става тимът на Украйна, който на финала побеждава след тайбрек Русия. Двата тима са и основните фаворити за титлата в София.

България за последно е имала отбор преди 22 години. Двама от тогавашните ни състезатели са и в настоящия тим. Демерджиев разказва и за специфичните трудности от работата с хора с увреден слух.

"Един от критериите за участие е състезателят да има 55 процента загуба на слуха. Това налагаше в началото на съвместната ни работа през януари да ползвам услугите на "преводач", който обясняваше на жестомимичен език думите ми към играчите. Постепенно и аз усвоих част от речника им и това значително улеснява комуникацията по време на разбори", каза още Демерджиев.

Според регламента България е в предварителна група с Белгия и Венецуела. Мачовете ни са съответно на 18 и 19 август (събота и неделя) от 17,30 часа в основната зала на "Арена Армеец". Надпреварата при жените ще се проведе в тренировъчната.