Нововъведенията на Европейската конфедерация по волейбол продължават с пълна сила. Освен промяната на шарката на топката от новия сезон в Шампионската лига и специалната фланелка на либерото, централата внедрява и таблетите.

Посредством тях, софтуер и нова система за сигнализация, ще се извършват смените и ще се поисква таймаут. Съставите за всеки гейм също ще бъдат заявявани чрез програмата, инсталирана в устройството. Връзката между таблета и системата, контролирана от компютъра на човека, одобряващ и следящ целия процес по електронен път, става посредством безжичен интернет.

Реално погледнато всичко това струва много пари. Малко са клубовете, участници в най-силния турнир по волейбол в Европа, които могат да си позволят технологията. Ето защо от ЦЕВ обявиха, че всичко ще бъде предоставено безплатно на федерациите. А те пък от своя страна ще имат за задача да ги дават на всеки клуб, който е участник в Шампионската лига.

С таблета най-вероятно ще оперира асистент-треньорът.

Досега таймаут се искаше посредством бутон до резервната скамейка, чрез която се задействаше светлинна система, показваща на главния съдия кой отбор се нуждае от прекъсване. Подредбата на играчите преди старт на гейм пък ставаше върху специално разграфено листче, на което се нанасят номерата.

Както е известно, за трета поредна година българският прдставител е шампионът Марек Юнион-Ивкони.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ