Старши треньорът на волейболния ЦСКА Александър Попов носи на гръб тримата чужденци Ясер Портуондо, Филип Мейо и Валтерс Рама. Носи ги, разбира се, финансово, докато тримата му се отблагодаряват със сърцата игра и послушание. За да не си съберат багажа и да духнат от България, без дори да се обадят, както биха постъпили мнозина на тяхно място.
 
Попов самоотвержено изхранва своите легионери, а грижите му към тях им извоюват и прякора – „синовете”, научи БЛИЦ. Той плаща наемите в жилищата на кубинеца, кениеца и латвиеца, когато шефът Георги Георгиев „забрави”, че е дошъл ред за изплащането на заплати, а собствениците на апартаментите, в които се настанени волейболистите, нададат вой. Пак Попов сипва горивото в служебните им автомобили и пълни хладилниците им. Запознати разказват, че момчетата били изключително скромни и непретенциозни. Почти никога не си позволявали да харчат неразумно. Не излизали по кафенета и избягвали ресторантите, тъй като е по-евтино да си приготвят храна в домашни условия.
 
Във волейболния ЦСКА пари не са раздавани от ноември, макар че тимът постигна истински подвиг, участвайки в полуфинал от турнира за купата на ЦЕФ. Собственикът Георги Георгиев се оправдава, че в момента изпитва временни финансови затруднения и обещава да се издължи до стотинка. Засега всички мълчат и му вярват. Истината е, че в годините, откакто застана начело на “армейците”, бизнесменът от GM Capital винаги е погасявал задълженията си към отбора, макар и със стара дата. През миналия сезон например Георгиев го направи с цели осем месеца закъснение, което си е кажи-речи цялата състезателна година.
 
Търпимостта на звездите към Георгиев идва от няколко фронта. Първо, той е брат на един от лидерите в селекцията – либерото Теодор Салпаров. Теди се кълнял пред съотборниците си, че всеки ще си получи заработеното, макар и напролет. Второ, гръбнакът на ЦСКА е съставен от ядрото на държавния тим на България до преди няколко години: Евгени Иванов-Пушката, Николай Иванов и Ивайло Стефанов. Тримата не опират до заплатите си в ЦСКА и разчитат на старите запаси в банковите си сметки, натрупани след 10-годишен престой зад граница.
 
Така ситуацията в съблекалнята никога не е била отровена от бунтове за пари, или делене между българи и чужденци като в едноименния футболен клуб. Светлинка в тунела за волейболистите дойде веднага след загубата от ЗАКСА в Полша. Руският възпитаник Георгиев не спести похвалите към отбора и гарантира, че ще изчисти заплатите, които дължи, най-късно до края на март./БЛИЦ