Женският национален отбор на България приключи първия турнир в Група В на Европейската лига с пълен актив от 9 точки. В третия си мач днес в Двореца на културата и спорта във Варна “лъвиците” надиграха Турция с категоричното 3:0 (25:21, 25:20, 25:19), съобщава BGVolleyball.

За разлика от предишните две срещи, Марчело Абонданца започна тази с Ева Янева и Цветелина Заркова в седморката на България. Днес в зала Конгресна беше и доста по-шумно, тъй като организирана турска агитка от петдесетина фена неуморно подкрепяше своите, което пък ентусиазира и българската публика по-активно да реагира на случващото се на терена.

С разнообразна игра в атака българките успяха бързо да сломят съпротивата на туркините в първия гейм и да поведат със солидна разлика. При 17:10 Абонданца опита с двойна смяна на разпределител и диагонал да даде шанс и на резервите да поиграят, но разликата бързо се стопи до 3 точки и той побърза да върне Диана Ненова и Елица Василева на терена. Към края на гейма и блокадите на Страшимира Филипова помогнаха на нашите да надделеят, а отново чудесно играещата Василева заби между ръцете на блокадата за последната точка.

Турция тръгна силно във втората част, повеждайки с 3:0. С трудни за обработка сервиси домакините бързо догониха гостенките в резултата, но стабилната игра на турската блокада даде ново предимство от 3 точки за своя тим. Селекционерът на България отново даде шанс на Лора Китипова и я вкара в игра. След 14:11 за Турция Лъвиците постигнаха впечатляваща серия от 10 поредни точки при сервиси на Страши Филипова (3 аса) и тотално обърнаха развоя на гейма. Гостенките пробваха отново с блокада и добра защита да потърсят нов обрат, но за такъв бе късно. Мощна атака през центъра на Цвети Заркова затвори гейма при 25:20 за България.

Китипова остана на терена и за началото на третия гейм. Играта бе равностойна до първото техническо прекъсване, но преди второто Трикольорките успяха да натрупат леко предимство. Веднага след това обаче гостенките записаха три поредни точки и излязоха напред в резултата, а това принуди Абонданца да върне Ненова в игра. Българките запазиха концентрация, веднага успяха отново да поведат и дори да натрупат значителен аванс със серия от 4 поредни точки. Мощен сервис на Ева Янева доведе до бомбена контра на Страши Филипова, която донесе и чистата победа на Лъвиците.

Топреализаторки на мача станаха Елица Василева и Джерен Кестиренгьоз с по 14 точки съответно за България и Турция, но за играч на мача спокойно може да бъде посочена Страшимира Филипова, която с 3 аса, 4 точкови блокади и 86% успеваемост на атаката получи най-високата статистическа оценка.