Азербайджанският волейболен Локомотив (Баку) се доближи максимално до спечелването на третия по сила женски евротурнир – за Купата на претендентите. "Машинистките", между които и три българки – Мария Филипова, Диана Ненова и Кремена Каменова, спечелиха драматично като символични гости първия финален мач със съгражданките си от Бакъй с 3:2 гейма (25:23, 25:23, 17:25, 15:25, 15:13).

Трите българки бяха в титулярната седморка на Локомотив. В първия гейм Машинистките контролираха положението и макар, че малко преди края Бакъй успя да поведе за момент с 21:20, те спечелиха гейма с минимален аванс. Във втория съперникът имаше инициативата като успя да поддържа аванс от 6 точки до 20:14, след което серия от точки за Локомотив доведе до равенство – 20:20, а след 23:20 за Бакъй нова поредица от 5 безответни точки донесе победата на гостенките, информира bgvolleyball. В следващите два гейма Бакъй доминираше като беше рядкост Локомотив да излезе напред в резултата. Драгутин Балтич прибягна до смяната на Каменова и в двете части, в четвъртия гейм даде почивка и на Ненова. Така се стигна до тайбрек. В него Машинистките водеха с 10:3 и с 11:4, след което допуснаха изравняване за 11:11. В края обаче нервите им се оказаха по-издръжливи и те се поздравиха с крайния успех.

Либерото Мария Филипова записа 57% добро и 39% перфектно посрещане, посрещачката Кремена Каменова завърши с 10 точки (7 атаки, 3 блокади) и 53% добро и 28% перфектно посрещане, а разпределителката Диана Ненова се разписа с 1 точка от блокада.

Вторият мач, който отново ще се играе в Баку, е на 1 април от 16:00 часа българско време. Нова победа за Локомотив би донесла трофея на "Машинистките". В противен случай новият носител ще бъде определен чрез златен гейм.