Женският волейболен тим на ЦСКА победи Марица (Пловдив) с 3:0 гейма (25:20, 26:24, 25:12) във финала за Купата на България. Така във втора поредна година "червените" грабнаха трофея.

Зрителите в столичната зала "Христо Ботев" станаха свидетели на много качествен двубой, който противопостави първият и вторият във временното класиране в дамското първенство. Многобройните агитки на ЦСКА и Марица не спряха да се надпяват, а оживената атмосфера бе достоен завършек на турнира.

Напрежението бе голямо и за двата съперника, като "червените" стартираха финала с нелеката задача за защита на трофея, а пловдивчанки, които направиха солидна подготовка, излязоха за реванш за миналогодишния си неуспех. Това доведе до много грешки и от двете страни на мрежата, нервни изблици и непрекъсната смяна на водачеството в резултата, но и до красив и оспорван двубой.

В първия гейм и двата тима стартираха отлично, като резултатът вървеше точка за точка. След поредното равенство при 18:18 обаче, блокадата на "червените" се оказа непробиваема за атаките на пловдивчанки. С две поредни блокади "армейките" се откъснаха в резултата, като дори успяха да поведат с 21:18. Това бе преломният момент в гейма и "червените" спечелиха първата част с 25:20.

Във втория гейм единоборството на двата тима продължи само до 11:11, когато със силен начален удар волейболистките на Марица пробиха посрещането на съперничките. Столичанки се разколебаха, а последвали техни грешки доведоха до 5 точки в полза на гостите от Пловдив, които дръпнаха с 16:11. Последва нова силна серия на шампионките, в която те съумяха да стопят аванса, а две поредни блокади ги изведоха с една точка напред до 18:17. Равновесието в резултата продължи с нова сила, като двата тима показаха, че в момента са най-добрите в България и никой не отстъпваше водачеството до 24:24. В решителният момент психиката на "червените" се оказа по-здрава. Успешна атака на Мария Каракашева, която отново доказа, че неслучайно е избрана за MVP донесе предимство на своите, а последвала блокада отново донесе успеха за "армейките" с 26:24 и те поведоха с 2:0 гейма.

В третата част маричанки вече нямаха същите сили за противодействие и момичетата на треньорката Юлия Иванова доминираха изцяло. "Червените" поведоха с 13:6, а второто техническо прекъсване дойде при резултат 16:9 в тяхна полза. Голямата разлика се оказа достатъчна до края на гейма и "армейките" записаха чиста победа, а с това спечелиха и трофея. /БЛИЦ