Един от легендарните треньори по волейбол в света Хулио Веласко е готов да работи без пари с мъжкия ни национален отбор, пише в днешния си брой в. “Меридиан мач”. Според близки до ръководството на Българската федерация по волейбол аржентинецът сам се е предложил на родните шефове по време на олимпиадата в Пекин. 

Веласко изгледа на живо целия турнир при мъжете и след финала между Бразилия и САЩ се е свързал с българския щаб. В личен разговор той е изразил огромното си желание да работи с българските волейболисти и също така да има възможността да развива таланта на младите състезатели.

В последния си клубен отбор Монтекиари (Ит) Веласко бе треньор на посрещана на Левски Сиконко Методи Ананиев. В богатата си кариера дипломираният учител по физическо възпитание е спечелил две световни титли - през 1990 и 1994 г., с националния отбор на Италия, три пъти е бил на европейския връх – през 1989, 1993 и 1995 г., 5 пъти е печелил Световната купа.

Ако Веласко застане начело на мъжкия ни отбор, той може да е вторият специалист от голям калибър след Пини Гершон, който няма да има финансови претенции към федерацията. За овакантения от Мартин Стоев пост се спрягат още имената на друг аржентинец - Раул Лозано, който за последно работи с първия отбор на Полша, както и италианците Франческо Дал*Олио и Силвано Пранди. Най-сериозното българско име в листата от кандидати е шампионът на Италия с Тренто Радостин Стойчев./БЛИЦ