От днес женският национален отбор по волейбол започва първото си сериозно изпитание по пътя към европейските финали през 2015 година, които ще се проведат в Белгия и Холандия. От 18:00 часа в столичната зала "Христо Ботев" България ще бъде домакин на мачовете от квалификационна Група "D", където са ощ Гърция, Португалия и Азербайджан.

За класиране на Евро 2015 обаче няма да са достатъчни три победи, защото квалификационният турнир продължава и през следващата седмица, пише bgvolleyball. От 29 до 31 май отборите се преместват в столицата на Азербайджан - Баку. Чак след изиграването и на шестте мача се определя победителя в групата.

Днешният мач срещу Гърция ще бъде официалният дебют на новия селекционер на България - руският експерт Владимир Кузюткин. Той ще трябва да се справи с първата задача за сезона, а именно класиране за Европейското първенство през 2015.

Интересното е, че Азербайджан бе на пътя на волейболистките и при дебютните мачове на предишния селекционер на България - италианеца Марчело Абонданца. В края на ноември 2011 България игра предолимпийска квалификация в Баку и тогава българските момичета победиха на два пъти амбициозния тим на Азербайджан, което се оказа решително за класирането в следващия квалификационен кръг в Истанбул, Турция.

Сега по всяка вероятност мачовете с Азербайджан ще се окажат отново решаващи за победителя в Група "D". Първият е на 24 май в София, вторият - след седмица в Баку. Това обаче не означава, че другите отбори трябва да бъдат подценявани. Напротив, ще се изисква максимална концентрация във всичките шест мача.