Капитанът на българския национален отбор по волейбол Владимир Николов каза пред "7дни спорт", че според него причината за двете загуби на световното (от Франция и Чехия) е психологическа и се надява тимът да бъде готов за предстоящите сблъсъци с Полша и Бразилия.
 
- Владо, какво става с вас?
- Ами нищо не става, отборът е добре.
 
- Казвате добре, а допуснахте две загуби в предварителната група?
- Срещу Франция играхме добре, дори много добре, но в тайбрека не успяхме да се преборим. Слабият ни мач беше срещу Чехия. Така се озовахме в група с Полша и Бразилия.
 
- Можете ли да излезете от това състояние?
- Ще разберем следващите два дни. Продължавам да твърдя, че отборът е отлично подготвен. Готови сме за първенството, готови сме и за предстоящите мачове с Полша и Бразилия. Най-горещо се надявам да покажем това, за което сме се трудили толкова дълго време.
 
- Психологически проблем има ли?
- Според мен да. Когато един човек е отлично подготвен и не може да го покаже, причината е психологическа. Това е положението.
 
- Четете ли какво се пише в България?
- Аз лично не.
 
- Димо Тонев и Брунко Илиев например попитаха какво се случва с началния удар. 23 грешки срещу Франция, 18 срещу Чехия - това не е ли твърде много за отбор, който по принцип не изпълнява рисков сервис?
- Какво стана с нашия сервис ли? Първо, от известно време, откакто започнахме да играем много добре на блок и в защита, ние нямаме необходимост да рискуваме сервиса, защото имаме други начини да правим точки. В историята няма отбор, който да е печелил дълъг турнир със сервис, няма и да има. При всички положения ние категорично имаме резерви в този елемент, но обективна причина за големия брак е лошото осветление в зала "Руфини" в Торино.
 
- Нали останалите отбори играха в същата зала, на тях осветлението не им ли пречеше?
- Те изпълняват флот сервис и реално не им пречеше. А нас лампите ни заслепяваха, защото си хвърляме топката по-високо. Не търся оправдания, но това е съвсем обективен факт, който ни постави в неприятни условия.
 
- А залата в Анкона как е?
- В Анкона този проблем го няма. Вече направихме две тренировки там, осветлението е перфектно.
 
- Според вас Силвано Пранди озадачен ли е от това, което се случи?
- Не мога да кажа, това е въпрос, който трябва да зададете на него. Със сигурност и на него му е много неприятно, че не успяваме да покажем това, за което сме подготвени. Но той е достатъчно опитен и знае, че невинаги нещата се случват според предвижданията.
 
- Той какво ви каза? Имахте ли сериозен разговор след мачовете в Торино?
- Имахме разговор с представители на федерацията и между нас. С Пранди не сме коментирали загубата от Чехия.
 
- А вие какво си казахте един на друг?
- Казахме си, че отборът е в трудна ситуация, но пък мачовете с Полша и Бразилия са една огромна възможност да покажем какво можем.
 
- Страх ли ви е?
- Не. От какво да ни е страх?
 
- От това, че при две загуби отивате между 13-о и 18-о място.
- Какво ще стане, ако загубим един мач? Ще се върнем в България, ще ни хулят една седмица медиите и волейболните специалисти и какво ще се промени? Има ли действително основание от нещо да ни е страх?
 
- Вярно ли е, че с Матей Казийски сте скочили да биете Тошко Алексиев след мача с Франция?
- Извинете, но предпочитам да коментирам само сериозни публикации в сериозни вестници.
 
- И все пак - има ли напрежение в отбора?
- Няма.